Liukkaat kelit ovat tulleet - Varaa aikaa, vältä kiire ja pysy pystyssä!


Jäätyviin tienpintoihin ei olla vielä alkutalvesta ehtinyt tottua. Kiireen välttäminen ratkaisee usein pystyssä pysymisessä. Liukastumistapaturmista aiheutuu vuosittain paljon harmia ja kovia kustannuksia.

Alkutalvella on hyvä herätellä itsensä havainnoimaan liukkaita tienpintoja. Kävellessä kannattaa pitää keskittyminen itse asiassa ja välttää kiirettä, sillä se altistaa liukastumiselle.

Joulukiireissäkin kannattaa mieluummin katsoa katua kuin katua. Tavallinen tilanne voi olla esimerkiksi se, että yrittää kipittää viime hetkillä bussiin, jolloin helposti unohtaa varoa mahdollista liukkautta – vaikka sen olisikin vielä hetkeä aiemmin tiedostanut. Joulu ja seuraava bussi kyllä tulevat ilman kiirehtimistäkin, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Tunnista riskipaikat

Työikäisille sattuu runsaasti liukastumistapaturmia, myös autoilijoille. Riskipaikkoja ovat usein oma piha tai työpaikan parkkipaikka. Kannattaa ennakoida tilanne varaamalla vaikka viisi lisäminuuttia totuttua aiemmin.

Kaatuminen ei ole ikä- vaan olosuhdekysymys

Jokainen voi kaatua, mutta ikääntyneillä kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä vain vakavampia kuin nuoremmilla. Kun välttää kiirettä, keskittyy kävelyyn ja hankkii lisäksi liukuesteet tai pitäväpohjaiset kengät pienentää riskiä liukastumisia. Kannattaa myös seurata jalankulkusäätä.

Liukastumistapaturmat käyvät kalliiksi

Liukastumistapaturmat aiheuttavat paljon kustannuksia yhteiskunnalle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan pelkästään talviliukastumisten aiheuttamien tapaturmien vuodeosastohoito maksaa keskimäärin noin 18 miljoonaa euroa vuodessa.

Näin varaudut liukkaisiin ja pysyt pystyssä:

  • Kiinnitä huomio kenkien valintaan – pitävissä kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.

  • Keskity kävelemiseen. Jos huomio on askelluksen sijasta esimerkiksi kännykässä, voi liukkaus yllättää pahastikin.

  • Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.

  • Käytä liukuesteitä liukkailla – kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.

  • Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

  • Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta – tai hiekoita piha tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan itse. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.

  • Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.

  • Tiedosta erityisesti näin pikkujouluaikaan, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

  • Tilaa liukastumisvaroitukset tekstiviestillä: http://liukastumisvaroitus.fi/index.php/ilmoittautuminen/helsinki

Lisää aiheesta
Pitoa jalankulkuun
Liikenneturva