Korkeasaaren berberiapinoista on entisiä laittomia lemmikkejä, jotka on riistetty emoiltaan poikasina. Kuva: Annika Sorjonen

Korkeasaaressa tempaistaan viikonloppuna laitonta villieläinkauppaa vastaan

Korkeasaaren eläintarha järjestää viikonloppuna 9.-10. marraskuuta Pohjoismaiden ensimmäisen Zoohackathon-tapahtuman. Tapahtumassa etsitään teknologisia ratkaisuja laittoman villieläinkaupan torjumiseksi. 

Zoohackathon järjestetään tänä vuonna viidessätoista eri kaupungissa, Helsingin ohella muun muassa Bostonissa, Wienissä, Hong Kongissa ja New Delhissä. Helsingissä tapahtuma pidetään Korkeasaaressa. Helsingissä tapahtuman järjestää Yhdysvaltain suurlähetystö.  

Tapahtumaan on ilmoittautunut 19 osallistujaa määräaikaan mennessä. Ohjelman välillä osallistujat pääsevät tutustumaan eläintarhan lajeihin. Korkeasaaren Facebook-sivuilta voivat kiinnostuneet seurata tapahtuman johdanto-osaa asiantuntijapuheineen.

Asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsee parhaan ehdotuksen Zoohackathoniin osallistuneiden tiimien töistä. Voittajatiimi saa 2 000 euroa Ambientia Oy:ltä. Korkeasaaren eläintarhan säätiö lahjoittaa vastaavan summan voittajatiimin nimissä luonnonvaraisten eläinten suojeluun. Myös kansainvälisen kilpailun voittaja palkitaan.

Tapahtumaan on ilmoittautunut 19 osallistujaa määräaikaan mennessä. Ohjelman välillä he pääsevät tutustumaan eläintarhan lajeihin. Korkeasaaren Facebook-sivuilta pääsevät kiinnostuneet seuraamaan tapahtuman johdanto-osaa puheineen. 

Tapahtuman asiantuntijoina ja tuomaristona toimivat Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti, The Helsinki Lab of Interdisciplinary Conservation Science (HELICS) johtaja, apulaisprofessori Enrico di Minin, Team Rokkaa edustava Sampo Marjomaa sekä Ambientia Oy:n Senior Software Architect Aki Salmi.

Turisti voi vaikuttaa valinnoillaan laittoman kaupan hillitsemiseksi

Laiton villieläinkauppa on maailman neljänneksi suurin rikollisuuden muoto. Salakuljetus sekä laiton lemmikkikauppa ovat merkittäviä syitä useiden eläinlajien uhanalaisuuteen. Esimerkiksi Eurooppaan salakuljetetaan noin 200 emoiltaan riistettyä berberiapinan poikasta vuosittain. Ne myydään lemmikeiksi tai niitä käytetään rahan ansaitsemiseen turistikohteissa. Myös osa Korkeasaaren berberiapinoista on entisiä laittomia lemmikkejä, jotka on riistetty emoiltaan poikasina – osa on tavannut vasta hollantilaisessa pelastuskeskuksessa muita lajitovereita.

Elävien eläinten salakuljetuksen lisäksi maailman eläinlajeja uhkaa salametsästys turkkien, eläinperäisten matkamuistojen ja lääkinnällisten tuotteiden valmistuksen vuoksi. Euroopassa raportoitiin vuonna 2017 yhteensä 5630 uhanalaisten eläin- ja kasvilajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen vastaista tapausta. Isoin yksittäinen ryhmä Euroopassa olivat lääkinnälliset tuotteet, Suomeen yritetään tuoda esimerkksi korallia, kalloja ja nahkaesineitä.

Tavallinen turisti voi vaikuttaa matkoillaan laittomaa villieläinkauppaa hillitsevästi. Turistin on hyvä tiedostaa, että turistikohteiden kaduilla ja markkinoilla valokuvattavaksi tarjotut eläimet on usein pyydystetty luonnosta. Kuvista maksaminen ruokkii pyydystämistä entisestään. Jos matkamuisto on valmistettu eläimestä tai kasvista, myyjällä tulee olla tieto, mistä lajista on kyse. Jos tietoa ei löydy, tai jos tuote on valmistettu kansainvälistä kauppaa säätelevän CITES-sopimuksen piiriin kuuluvasta lajista, tuote on parasta jättää ostamatta.

Lisää aiheesta
Korkeasaari