Kuvaajat hämmästyivät Helsingin saarten monimuotoisuudesta


Helsingin 300 saaresta 30 kuvattiin viime vuonna veneestä ja kopterista käsin. Kuvaukset olivat osa laajempaa merellisen Helsingin kehittämistyötä, jossa saarten tunnettuutta, saavutettavuutta ja palveluja parannetaan. Saarten monimuotoisuus yllätti kuvaajat. Mansikkapaikat löytyvät vasta, kun saariin tutustuu tarkemmin.

Kuvaukset aloitettiin toukokuussa ja päätettiin lokakuussa. Ne venyivät odotettua pidemmiksi sääolosuhteiden vuoksi, kertovat Mika Lehtinen ja Janne Nikkarila ilmakuvaukseen erikoistuneesta 110th Street Productions -yrityksestä.

Osa Helsingin saaristokohteista kuvattiin mantereelta käsin, muut joko moottoriveneellä tai hyödyntämällä Helsingin saariston lauttayhteyksiä.

Veneilykaudella kaupunkilaiset voivat itse tutustua kymmeniin Helsingin edustan saariin yhteysaluksilla tai omalla veneellä.

Meri ja sää haastoivat kokeneet kuvaajat

Tuuli, pilvisyys, sateet, sinilevä sekä meri- ja maasumu pääsivät ajoittain yllättämään kuvaajat. Erityisen lämmin kevät ja helteinen toukokuu toivat sinilevät mukanaan jo hyvin aikaisessa vaiheessa.

- Alun perin ajatuksenamme oli hoitaa jopa kaikkien kohteiden kuvaukset kesä–heinäkuun aikana, mutta tämä osoittautui hyvin nopeasti mahdottomaksi. Kesä-heinäkuun sinilevät aiheuttivat sen, että periaatteessa kesän kaikista parhaimpaan ja valovoimaisimpaan hetkeen tuli paikkakohtaisesti jopa 3–4 viikon tauko kuvauksissa.

Säätiedotuksissa saatettiin luvata hyviä olosuhteita, mutta merellä olikin kovaa puuskittaista tuulta, pilvisyyttä tai sateita. Myös meri- ja maasumu keskeyttivät parina päivänä kuvaukset muuten niin täydellisen kauniina päivinä. Erinomainen näkyvyys muuttui vartin sisällä siten, ettei saaresta näkynyt yli 50 metrin korkeudelta enää mitään.

Aamuyön herätys ja luonnon rauha

Erityisen hienona muistona kuvaajille jäivät mieleen Suomenlinnan, Lonnan ja Vasikkasaaren kuvaukset, sillä niiden kuvaaminen vaati aikaista toimintaa.

- Heräsimme tähän kuvauspäivään aamuyöllä kello 3.45, jonka jälkeen aamiainen, valmistelut ja siirtyminen Helsingin keskustaan. Hyppäsimme aamun ensimmäiseen Suomenlinnan lauttaan Kauppatorilta kello 6.20. Todella upea ja mieleenpainuva kokemus: luonnon kauneus, rauhallisuus, kaupungin herääminen uuteen päivään. Oli hieno kokea vilkas kaupunkimiljöö tavanomaisuudesta poikkeavalla tavalla.

Kulje laituria ja rantaa pidemmälle ja löydä mansikkapaikkasi

Vaikka monet saarista olivat kuvaajille tuttuja, niiden monimuotoisuus onnistui silti ihastuttamaan ja ihmetyttämään. He suosittelevatkin kävijöitä tutustumaan vierailemaansa saareen koko laajuudessa.

- On niin helppoa jäädä oleilemaan lähelle satamaa, johon lautta vie, mutta todelliset ”mansikkapaikat” löytyvät, kun saariin tutustuu tarkemmin.

Valtaosaan saarista pääsee tutustumaan kohtuullisessa ajassa. Kuvaajat totesivat hämmästyneensä myös sitä, miten helposti ja nopeasti kuka tahansa voi päästä moniin saarista.

Useimmat voi kiertää kokonaan kävellen. Jopa pyöräily onnistuu joissakin saarissa. Ja kun moni on vain reilun vartin lauttayhteyden päässä keskustasta, niin kaikkea ei tarvitse nähdä ja kokea yhdellä kertaa.

Saarissa tarjolla on harrastus- ja kuntoilulajeja sekä vaikkapa seikkailuja lapsiperheille. Vallisaari jäi kuvaajien mieleen monipuolisista kahvila- ja ravintolapalveluistaan. Muutamissa Helsingin saarissa pääsee nauttimaan myös ”fine dining” -ravintoloista.

Yhtä ainoata suosikkisaarta kuvaajien on vaikea nimetä. Jokainen on omanlaisensa eikä vertailu tunnu mielekkäältä. Isosaaren ja Vallisaaren historia kiehtoi kuvaajia. Historiallisen nähtävän lisäksi siellä on kahviloita ja ravintoloita sekä vuokrattavia SUP-lautoja ja kanootteja. Kaunissaaresta ja muutamista muistakin saarista voi vuokrata mökin. Pihlajasaari jäi mieleen kauniista hiekkarannoistaan. Sitä he suosittelevat virkistyskohteeksi erityisesti lapsiperheille.

Helsingissä tosiaankin riittää merellisiä kohteita. Saariin suuntavia kaupunkilaisia palvelee tulevana veneilykautena pari uutta palvelua: Palvelukartta.fi/merihelsinki ja Reittiopas.

Palvelukartasta voit lukea lähes 30 saaren kuvauksen sekä katsoa missä saari sijaitsee, miten sinne pääsee ja mitä palveluja saaressa on tarjolla. Helsingin saarikohteiden tietoja päivitetään parhaillaan.

Reittiopas kertoo muiden liikenneyhteyksien ohella yhteysaluksen lähtösataman ja liikennöintiaikataulun. Palvelu auttaa ilman omaa venettä liikkuvia suunnittelemaan retkipäivää lähisaaristossa.

Helsingin kaupungin saaria. Kuvat 110th Street Productions

 

Loading..


Lisää aiheesta
palvelukartta.fi/merihelsinki
Reittiopas
Saaristossa
Merellinen strategia
MyHelsinki -Merellinen Helsinki
Vene 19 Båt -messut