Valkopääsaki

Korkeasaari lämpiää nyt hukkalämmöllä

Korkeasaaren eläintarha lämpiää vastedes Helenin Kiertolämmöllä, joka on hukkalämmöstä kierrätetty, täysin päästötön lämmöntuotannon muoto. Korkeasaaren lämmityksestä aiheutuvat 617 tonnin vuotuiset hiilidioksidipäästöt putoavat nollaan.

Korkeasaari pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä.

Helen on suomalaisessa energiakentässä pioneeriyritys, joka tarjoaa täysin kierrätettyä hukkalämpöä ainoana Suomessa. On erityisen sopivaa, että ympäristötietoutta aktiivisesti jakava Korkeasaari on yksi ensimmäisistä organisaatioista, joka tarttuu uuden energia-aikakauden mahdollisuuksiin tavoitellessamme yhteisesti hiilineutraalia Helsinkiä, sanoo Helenin lämpö- ja jäähdytystuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Anssi Juvonen.

Ympäristöohjelmamme missio on, että elämme kuten opetamme. Kun pyrimme vaikuttamaan ihmisten ympäristömyönteiseen käyttäytymiseen ja ajatteluun, myös meillä itsellämme on velvollisuus toimia samojen periaatteiden mukaisesti. Lämmityksen osalta ratkaisu oli helppo, sillä pystyimme yhdellä päätöksellä muuttamaan lämmityksen hiilineutraaliksi, sanoo Korkeasaaren toimitusjohtaja Sanna Hellström.

Kaikki Helenin Kiertolämpö tuotetaan hukkalämmöstä, jota syntyy varsinaisen toiminnan sivutuotteena esimerkiksi konesaleissa, sähköasemilla, jätevedenpuhdistamoissa, datakeskuksissa, kiinteistöjen kaukojäähdytyksessä sekä erilaisissa teollisuuden prosesseissa. 

Korkeasaari tarvitsee lämpöä 7 kerrostaloyhtiön verran

Korkeasaaren lämmöntarve on noin 4 000 MWh vuodessa, mikä vastaa seitsemän helsinkiläisen kerrostaloyhtiön lämmöntarvetta. Korkeasaaren eläintarhassa eniten lämpöä vaativat Africasia, Amazonia ja Hämärätalo. Alueen lämpimin tila on kuitenkin hyönteiskasvatushuone, jossa kasvatetaan eläimille elävää hyönteisravintoa.

Alhaisimmassa lämpötilassa viihtyvät lajit viettävät aikaansa ympäri vuoden ulkona, eikä niillä ole lämmitettyä sisätilaa. Korkeasaaren isot ulkotarhoissa asuvat lajit on valittu niin, että ne pärjäävät Suomen ilmastossa ulkona myös talvella. 

Lisää aiheesta:

Korkeasaari

Helen: Uusiutuvaa kaukolämpöä