Kuva: Annika Sorjonen, Korkeasaari

Dumerilinboa on Korkeasaaren uusi kuristajakäärme

Korkeasaaren Africasia-talon savannipuolelle on muuttanut uusi asukas, dumerilinboa. Tämä yksilö on täysikasvuinen naaras ja kotoisin Kööpenhaminan eläintarhasta. Siirron yhteydessä boan painoksi punnittiin 4,3 kiloa. Nimensä laji on saanut ranskalaisen eläintieteilijä André Marie Constant Dumérilin mukaan.

Madagaskarin eteläosissa elävä kuristajakäärme viihtyy maassa ja on enimmäkseen yöaktiivinen. Tummien ja vaaleanruskeiden laikkujen kirjavoima nahka toimii hyvänä maastokuviona metsän pohjalla. Lajin elinympäristöä ovat kuivat metsät ja savannit. Pikkujyrsijöiden, nuorten makien, lintujen ja liskojen ohella se saattaa pyydystää myös kanoja ravinnokseen.

Dumerilinboa luokitellaan elinvoimaiseksi – tilanne on arvioitu viimeksi vuonna 2011. Laji sopeutuu elinympäristön muutoksiin, eikä mitään vakavia uhkia ei ole näköpiirissä. Toisinaan paikalliset kuitenkin tappavat boia, koska niiden uskotaan tuovan huonoa onnea ja boat saalistavat myös kotieläimiä.

Boan nahkaa on käytetty vähäisissä määrin nahkateollisuudessa ja eläviä boia on pyydystetty lemmikkimarkkinoille, mutta laji kuuluu CITES sopimuksen I-liitteeseen eli kaikki sillä käytävä kauppa on kielletty. Suuri osa boista elää suojelualueilla, mutta kannan seuranta ja perustutkimus lajin ekologiasta olisi tarpeen lajin suojelemiseksi pitkällä aikavälillä.

Lisää aiheesta:

Korkeasaaren uutinen


JAA