Mongolianhevonen päästetään vapaaksi totutusalueeltaan. Kuva: Miroslav Bobek, Prague Zoo

Korkeasaaren mongolianvillihevoset vapautettiin luontoon

Vuoden mittaisen totutusjakson jälkeen Korkeasaaren kolmivuotiaat mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi on vapautettu aitauksesta. Nyt Hanna ja Helmi voivat elää vapaina kotiseudullaan Mongoliassa.

Mongolianvillihevonen hävisi luonnosta 50 vuotta sitten, mutta eläintarhojen ansiosta laji pelastui sukupuutolta ja voitiin palauttaa takaisin elinalueelleen. Villihevosten määrä luonnossa on kasvanut yli 400 yksilöön, mutta ankarat talvet koettelevat kantaa. Nykyinen Prahan eläintarhan hallinnoima hanke käynnistettiin vuonna 2011. Tänä aikana luontoon on viety 34 villihevosta. Hanna ja Helmi ovat ensimmäiset Suomesta Mongoliaan palanneet mongolianvillihevoset.

Hannasta lauman johtava tamma

Viime kesänä kolmevuotiaat Korkeasaaren mongolianvillihevoset kuljetettiin kahden samanikäisen prahalaisen laumakaverin kanssa Gobin autiomaahan Mongoliaan. Siitä saakka näiden suomalaisten, saksalaisten ja sveitsiläisten villihevosten uusi koti on ollut Takhin Talin aidattu totutusalue. Siellä niiden hyvinvointia on seurattu. Totutusjakso on päättynyt ja hevoslauma on vapautettu lajinsa kotiseudulle.

Kotiutettu lauma liikkuu nyt noin kymmenen kilometrin päässä totutusalueesta ja hyödyntää lähistöllä olevaa juomapaikkaa. Hanna näyttää olevan lauman johtava tamma.

Suojelualueella partioivat paikalliset tarkkailevat hevosten vointia ja kirjaavat varsomiset, menehtymiset sekä haaremien vaihdot. He myös auttavat hevosia esimerkiksi järjestämällä talviruokintaa. Tällä hetkellä Gobi B:n suojelualueella on noin 270 villihevosta.

Lisää aiheesta
Mongolianvillihevosten luontoonpalautus
Korkeasaaren eläintarha


JAA