Paxcounter-laskuri Koffin puiston tornissa / Kuva: Forum Virium

Kokeilu: Koffin puiston käyttöä kartoitettiin IoT-laskurilla

Helsinki keräsi kesän aikana IoT-laskurilla tietoa Koffin puiston käytöstä. Testi onnistui hyvin. Kävijälaskurin tietoja voidaan hyödyntää muun muassa puiston puhtaanapidon suunnittelussa sekä ylläpidossa.

Koffin puiston torniin asennettu Paxcounter-laskuri keräsi kävijätietoa kännyköiden lähettämistä wifi- ja bluetooth-signaaleista.

Laskenta kertoo puiston käytön piikeistä esimerkiksi tiettyyn kellonaikaan tai tiettyinä viikonpäivinä. Dataa analysoimalla on mahdollista saada tietoa vaikkapa sään vaikutuksesta puistojen käyttöön.

Kävijätiedoilla voidaan myös ennustaa puistojen pintojen ja rakenteiden kulumista ja siten varautua korjaustarpeisiin entistä paremmin.

Tavoitteena on saada useampia puistoja samanlaisen testauksen piiriin vertailulukujen saamiseksi.

”Datan hyödyntäminen infrastruktuurin suunnittelussa ja kunnossapidossa on todella mielenkiintoista. Käyttäjämäärien saaminen puistoista on ollut tähän asti käytännössä mahdotonta, etenkin pitkien trendien osalta. Tämä pilotti mahdollisti ensimmäisten pidempien mittausten tekemisen lähes automaattisesti”, kaupunkiympäristön toimialan tietohallintovastaava Jere Metsävuo kertoo.

Lisää aiheesta:

Forum Viriumin tiedote


JAA