Helsingin kirjastoissa kampanjoidaan viihtyisyyden ja turvallisuuden puolesta

Video lapsille: Miten toimia, jos kaupungilla liikkuessa pelottaa?


Helsingin kirjastoissa alkaa tänään Kaikkien kaupunki –turvallisuuskampanja. Kirjastossa kävijöitä kannustetaan jakamaan kokemuksiaan pääkaupunkiseudun kirjastoista. Asiakkaiden tarinat ja muistot runoesitykseksi koostetaan lokakuussa Oodissa pidettäväksi esitykseksi.

Kuntalaiset toivovat julkiseen tilaan usein lisää valvontaa. Valvonta lisää turvallisuutta mutta turvallisuutta tuo myös ajatus siitä, että voimme luottaa muihin ihmisiin. On uskallettava puuttua, toimia ja mennä häirinnän kohteen luokse häiriötilanteessa, sillä turvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asia.

Tasavertaisuus on yksi kirjastojen tärkeimpiä arvoja. Kirjaston ovet ovat avoinna jokaiselle elämäntilanteeseen tai titteliin katsomatta, toteaa kampanjan järjestänyt Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.

Huumeiden ongelmakäyttäjät tulisi nähdä avun tarpeessa olevina yksilöinä, ei rikollisina tai järjestyshäiriöinä. Hoidon ja palveluiden riittämättömyys heijastuu suoraan julkiseen tilaan , esimerkiksi kirjastoihin tai joukkoliikennevälineisiin.

Kampanja rohkaisee kaupunkilaisia puuttumaan mahdollisiin häiriötilanteisiin ja luomaan näin turvallista kaupunkitilaa jokaiselle. Kampanja tuo esiin päihteitä käyttävien ihmisen inhimillisen kohtaamisen – vaikka päihteiden käyttö julkisilla paikoilla saattaa aiheuttaa turvattomuutta, suurin osa ihmisistä käyttäytyy asiallisesti ja monet häiriöt ovat vältettävissä ystävällisellä asenteella.

Kerro muistosi kirjastoista 6.10. mennessä

Voit kertoa kokemuksia, tunnetiloja tai muistoja: kiinnostava kohtaaminen lehtisalissa, hauska mummo samalla kirjahyllyllä tai pelottava humalainen. Tarinat voivat olla mitä tahansa, mistä tahansa. Tarinasi on meille tärkeä. Tehdään turvallista ja viihtyisää tilaa, yhdessä.

Helsinki Poetry Connection koostaa kaupunkilaisten tarinat runoesitykseksi, jota esitetään runotapahtumassa keskustakirjasto Oodissa 27. lokakuuta kello 13-14. Esitys videoidaan ja sitä jaetaan ehkäisevän päihdetyön järjestöjen somekanavissa.

Lisää aiheesta
Kerro tarinasi 6.10 mennessä 
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto

JAA