Kuva: autoja tiellä. HSY

Keväinen katupölykausi lähestyy – Ilmassa on jo katupölyä

Moni oirehtii, kun ilmassa on runsaasti katupölyä. Tyypillisiä ärsytysoireita ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina. Pölykausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa, mutta jo nyt teiden ja katujen kuivuessa ilmassa on paikoin runsaasti katupölyä.

Talven aikana kaduille kertyy monista eri lähteistä pölyä, jonka liikennevirta ja tuuli nostattavat ilmaan, kun kadut kuivuvat.
- Aurinkoinen sää on kuivattanut kadut pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi ilmassa on nyt paikoin runsaasti katupölyä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa kenelle tahansa, myös terveille aikuisille. Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Katupölyn määrä vähenee, kun katuja päästään puhdistamaan. Yöpakkasten helpottaessa pölyisyyttä hillitään myös kostuttamalla katuja laimealla suolaliuoksella. Katupöly on pääasiassa autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Lisää aiheesta:

Tietoa ilmanlaadusta Helsingissä

Helsingin katujen puhdistusaikataulu

Ilmansuojeluesite: Hyvän ilman Helsinki (pdf)

Tietoa katujen kevätpesusta


JAA