Kuva: HSY

Neljän kerrostalon asukkaat kokeilevat yhteiskäyttöistä tavarapyörää

Siirtyminen yksityisomisteisista liikennevälineistä kohti yhteiskäyttöisyyttä on yksi liikenteen megatrendeistä. HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) Ilmastoinfo kerää kokeilussa tietoa sähköavusteisen tavarapyörän käyttötavoista sekä hyviä käytäntöjä.

Kruunuvuorenrannan kokeilutalo valitsi tavaroiden kuljettamiseen tarkoitetun pyörän ja sitä on käytetty paljon kauppamatkoilla. Uudella asuinalueella etäisyydet palveluihin ovat vielä suhteellisen pitkiä.

Neljän kerrostalon asukkaat Helsingissä ja Espoossa kokeilevat parhaillaan parin kuukauden ajan sähköavusteisen tavarapyörän käyttöä. HSY:n Ilmastoinfo kerää kokeilulla tietoa siitä, millaisia järjestelyjä ja tiedotusta yhteiskäyttöisen tavarapyörän käyttöönotto vaatii, ketkä sitä kerrostaloissa käyttävät ja millaisiin tarkoituksiin.

- Valitsimme kokeiluun tavarapyörät ja suuntasimme kokeilun kerrostaloille. Satunnaisempi käyttäjä saattaa kokea tavarapyörän ostamisen itselleen kalliiksi. Lisäksi kerrostalojen säilytystilat riittäisivät paremmin, kun pyörä olisi yhteiskäyttöinen, HSY:n Ilmastoinfon liikkumisen asiantuntija Petteri Nisula perustelee.

- Siirtyminen yksityisomisteisista liikennevälineistä kohti yhteiskäyttöisyyttä on yksi liikenteen megatrendeistä. Tosin vielä tällä hetkellä lainsäädäntö hankaloittaa tavarapyörän hankintaa taloyhtiön omistukseen, mikä epäkohta kannattaisi korjata pikaisesti, Nisula toteaa.

Kokeilussa ovat mukana Setlemettiasuntojen talo Kruunuvuorenrannassa, Hekan kohde Jätkasaaressa sekä taloyhtiöt Tapiolassa ja Roihuvuoressa. Kokeiluun valittiin kolmipyöräisiä tavarapyöriä, koska niitä on helppo ajaa vähäisemmälläkin pyöräilykokemuksella. Pyörät ovat erilaisia ja ne on asukkaiden toiveiden mukaan varustettu joko lasten tai tavaroiden kuljettamiseen tarkoitetulla kuljetusmoduulilla.

Lisää aiheesta:

HSY:n uutinen