Kennosammakko on reilun kymmennen sentin mittainen. Kuva: Annika Sorjonen

Korkeasaaren uusin laji on kennosammakko

Korkeasaaren trooppisen Amazonia-talon uudessa terraariossa asuu nyt kennosammakko. Laji elää Amazon-joen tummissa vesissä. Reilun kymmenen sentin mittainen kennosammakko viettää usein koko elämänsä vedessä, mutta pärjää tarvittaessa myös kuivalla maalla.

Laji on saanut nimensä erikoisesta lisääntymistavastaan. Koiras ohjaa hedelmöittämänsä munat vedessä naaraan selkään, jossa paksu iho kasvaa munien suojaksi. Poikaset kehittyvät naaraan selkänahan kennoissa munasta parisenttisiksi pikkusammakoiksi ja kömpivät 3-4 kuukauden kuluttua emon selkänahan läpi veteen. Hautomalla poikaset selässään se pystyy suojaamaan jälkeläisiään saalistajilta.

Kennosammakko löytää ravintonsa sameasta vedestä kylkiviiva-aistin avulla ja pienillä tähtimäisillä sormillaan tunnustellen. Sopivan saaliin uidessa kohdalle sammakko avaa suunsa ja imaisee saaliin suuhunsa. Sen lisäksi, että kennosammakolla on erinomainen suojaväri, se piiloutuu mielellään pohjassa olevien lehtien tai puunrunkojen sekaan.

Sammakon elinalue Amazonilla on laaja. Kanta on vakaa, joten laji ei ole uhanalainen. Paikoitellen elinympäristön tuhoutuminen ja ihmisen toiminta, kuten rakentaminen, karjan laidunnus ja metsien hakkuut, voivat uhata lajia. Kennosammakoita elää useilla suojelualueilla.

Sammakon heimon edustajia on elänyt maapallolla jo dinosaurusten aikaan.  

Lisää aiheesta
Korkeasaari