Lumeton talvi on osaltaan vaikuttanut siihen, että katupölyä on ilmassa totuttua aikaisemmin.

Paljon katupölyä ilmassa – astmaatikot voivat saada oireita

Ilmanlaatu on heikentynyt tällä viikolla katupölystä. Tilanteen odotetaan jatkuvan lähipäivinä. Pölyisintä on erityisesti pääväylien varsilla kuten Kehä III:n läheisyydessä Varistossa sekä vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla. Astmaatikot ja sydänsairaat voivat saada katupölystä oireita.

Katupöly on pääasiassa autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat rouhivat ilmaan hiukkasia. Pöly pääsee nousemaan ilmaan kuivilta kaduilta liikennevirtojen ja tuulen nostattamana. Tällöin hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna. Lumeton talvi on osaltaan vaikuttanut siihen, että katupölyä on ilmassa totuttua aikaisemmin.

Tällä viikolla on ollut kuivaa ja kuiva sää jatkuu edelleen. Pölypitoisuudet ovat korkeat, kun liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta.

Katupölystä nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa myös terveille aikuisille. Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita. 

Oireita voi lievittää välttämällä vilkasliikenteisiä alueita ja etenkin urheilua vilkkaiden katujen varsilla. Ilmanlaatutilannetta voi seurata HSY:n ilmanlaatu -sivuilta.

HSY mittaa ilmanlaatua 11 asemalla pääkaupunkiseudulla. Viime päivinä korkeita hiukkaspitoisuuksia on mitattu seuraavilla asemilla: Kehä III Varisto, Mäkelänkatu ja Leppävaara. Pääväylien pölyisyyttä mitataan myös sensoreilla muutamissa paikoissa. 

Katupölykausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa. Katupölyn määrä vähenee, kun katuja päästään puhdistamaan. Pölyisyyttä hillitään nyt kostuttamalla katuja ja pääväyliä laimealla suolaliuoksella.

Näin helpotat oireitasi:

  • Vältä liikkumista ja erityisesti raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla.
  • Jos sinulla on esim. astma tai sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatauti, vältä ulkoilua alueilla, joissa on paljon katupölyä.
  • Hoida ja lääkitse oireitasi saamiesi ohjeiden mukaan.
  • Pidä ikkunat kiinni, kun ilmanlaatu on huono.
  • Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pidä ne kunnossa. Suodattimet on hyvä vaihtaa keväisin ja syksyisin.
  • Kuivata pyykit sisällä.
  • Lakaise hiekka pois pihalta kosteana, ei kuivana.

Lisätietoja:
Katso Ilmanlaatukartalta
millaista ilmaa hengität nyt 
Ilmanlaatu/HSY
Pääväylien pölyt/HSY


Kuva: HSY