Karhu leikkii lumessa herättyään talviunilta Korkeasaaressa.

Kevään tuoksut herättivät Korkeasaaren karhut talviunilta

Kevät tuoksuu jo Korkeasaaren karhujen kuonoihin. 20- ja 15-vuotiaat naaraskarhut ovat heränneet talviuniltaan. Karhut vetäytyivät levolleen marraskuun lopulla, joten ne nukkuivat kolmen kuukauden talviunet.

Lämpöasteet ja lumien sulaminen näyttävät herättävän karhut myös Korkeasaaressa. Joitakin viikkoja sitten suojasäiden aikaan karhut havahtuivat hereille, söivät hieman ja jatkoivat uniaan pitkän pakkasjakson yli. Pakkasten lauhduttua talvipesässä alkoi jälleen liikehdintä.

Tänään karhuilla riitti jo energiaa, kun ne rynnistivät ulos ensimmäisiin lumileikkeihin. Toinen karhuista kaivoi ensi töikseen lumen alta vanhat herkkunsa. Jään kuorruttamaan lumeen ja puunrunkoihin oli nautinnollista hangata talviturkkia. Lumessa kieriskelyt päättyivät mahalaskuun mäkeä alas. Kevään ensimmäiset karhunpainit käytiin pienen ärinän ja montaa laukka-askelta myöhemmin hengästyneen ähinän säestyksellä. Väsähdettyään karhut saavat vetäytyä päiväunilleen.

Tänä talvena Korkeasaaren karhut nukkuivat makoisat kolmen kuukauden talviunet ja heräsivät myöhempään kuin aiempina vuosina. Korkeasaarikin on uinunut samat kuukaudet omaa talviuntaan, kun eläintarha on ollut suljettuna.

Lisää aiheesta:

Korkeasaari

Kuva: Annika Sorjonen