Gripen E nähdään ensimmäistä kertaa esityslennolla lentonäytöksessä Suomessa.

Kaivopuistossa nähdään lentonäytös perjantai-iltana

Helsingissä on saatu seurata ilmailun kehitystä jo 100 vuotta. Lentonäytöksiä päästään jälleen näkemään elokuussa Kaivopuiston edustalla. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös lennetään perjantaina 6. elokuuta kello 16-21. Koneita voi käydä katselemassa maanäyttelyssä molempina päivinä, perjantaina ja lauantaina 6.-7. elokuuta. Tapahtuma on maksuton.

Kaivopuistossa kuullaan myös musiikkia. Ilmaiskonsertti alkaa tapahtuma-alueen päälavalla lauantaina 7. elokuuta iltapäivällä noin kello 13. Musiikista vastaa Ilmavoimien Big Band sekä Finnair Pilot’s Big Band.

Näytösalueen linja kulkee Katajanokanselältä Pihlajasaaren edustalle. Maanäyttelyalue on Kaivopuistossa Kylpylänaukion ympäristössä. 

Huolehdi turvaväleistä, käytä maskia ja käsidesiä

Kaivari 21 -tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Kävijöitä kehotetaan käyttämään kasvomaskeja ja huomioimaan turvavälit kanssakatsojiin. Käsidesiä on hyvä varata mukaansa. Paikalle ei pidä tulla flunssaoireisena.

Ehrensrömintien varrella on useampia ruokakojuja, joista voi ostaa myös virvokkeita. Café Ursulaan ei perjantaina pääse, sillä siellä on yksityistilaisuus koko näytöksen ajan. Alueelle tuodaan ylimääräisiä roskapönttöjä. Jokainen huolehtii siitä, että omat roskat ja erityisesti käytetyt maskit viedään roskikseen. Pitäkäämme Kaivopuisto siistinä!

Suojaa kuulosi

Lentonäytös saattaa aiheuttaa hetkittäin kovaa ääntä jo torstaina 5. elokuuta kello 16-21. Perjantaina on kovaa lentomelua luvassa näytöksen alettua kello 16, ja varsinkin kello 18-21. Katsojien, ennen kaikkea lasten ja herkkäkuuloisten, on syytä suojata kuulonsa lentomelulta. Lemmikkejä ei pidä tuoda tapahtuma-alueelle lainkaan.

Kaivopuiston lentonäytös kuuluu radiossa ja näkyy netti-tv:ssä

Lentonäytöksen selostus kuuluu Kaivopuistossa taajuudella 105.8 MHz. Lisäksi lentonäytös kuuluu Järviradion taajuudella 103.1 MHz. Jos seuraat lentonäytöstä Kaivipuistossa, kannattaa ottaa mukaan oma FM-radiovastaanotin. Näin voit paikan päällä nähdä esityksen ja kuunnella selostuksen ilman häiriöitä. Kaivopuistossa verkkoyhteydet ovat kovalla käytöllä näytöspäivänä, joten kännykän kautta radio ei välttämättä koko ajan toimi. Tämän vuoksi kannattaa varata oma patterikäyttöinen matkaradio mukaan. 

Vaikka et paikan päälle Kaivopuistoon pääsisikään, niin voit seurata tapahtumaa nettiradiossa ja netti-tv:ssä. Tapahtumasta lähetetään suora lähetys Ilta-Sanomien ISTV:ssä, ja Järviradio välittää sen netissä JRTV:n kautta. ISTV:n suora lähetys alkaa näyttelyalueelta reilusti ennen itse lentonäytöksen alkua.

Liikenteeseen luvassa muutoksia ja rajoituksia

Tapahtumaa alettiin rakentaa jo heinäkuussa. Tilapäisiin katujen käyttökatkoihin on hyvä varautua rakennus- ja purkuaikoina. Näyttelyalueen purku kestää sunnuntaista 8. elokuuta keskiviikkoon 11. elokuuta. Cafe Ursulan parkkipaikkaa ei voi käyttää rakennustöiden takia. 

Ajoneuvoliikenne on kielletty molempina tapahtumapäivinä 6.-7. elokuuta lähikaduilla: Merisatamanranta, Ehrenströmintie ja Itäinen Puistotie. Pysäköintikielto on alueella perjantaista lauantaihin. Huoltoliikenne on sallittu ajoluvalla perjantaina 6. elokuuta kello 12 asti. 

Muutoksia myös vesililiikenteeseen

Kaivopuiston lentonäytöksen turvallisuusvaatimukset tuovat hetkellisiä rajoituksia vesiliikenteelle. Poikkeusjärjestelyt on syytä huomioida Itäisen Pihlajasaaren itäpuolelta Särkän saaren koillispuolelle ulottuvalla vesialueella.

Lentonäytöstä voi tulla katsomaan myös veneellä perjantaina 6. elokuuta. Veneilijöitä pyydetään saapumaan perjantaina 6.8. vasta kello 15 jälkeen. Huomioi normaalit meriteiden säännöt, suurten alusten vaatima turva-etäisyys ja väyliä pitkin kulkeva reittiliikenne. Muista suojata lentonäytöksen aikana kuulosi myös veneessä.

Kaivopuiston lentonäytöksen näytöslinja kulkee Harakan saaren yläpuolelta ja näytöslinjan ympärillä on noin 3 km pitkä ja 460 metriä leveä lentonäytöksen kieltoalue. Tämän kieltoalueen reunat on merkitty väliaikaisilla isokokoisilla poijuilla.

Kieltoalueen piiriin kuuluvalla vesi- ja maa-alueella on vesiliikenne ja oleskelu kielletty ilman lentonäytöksen järjestäjän lupaa. Kieltoalue sulkee käytännössä Harakan ja Eteläisen Uunisaaren välisen salmen sekä Kaivopuiston rannan ja Pohjoisen Uunisaaren välisen salmen läpikulkuliikenteeltä. Kieltoaluetta valvovat järjestäjän tehtävään osoittamat alusyksiköt ja järjestyksenvalvojat.

Tule paikalle kävellen, pyörällä tai julkisilla

Kaivari 21-tapahtuma maanäyttelyalueineen on avoinna yleisölle perjantaina 6. elokuuta kello 10-22 ja lauantaina 7. elokuuta kello 10-18. 

Kaivopuistoon kannattaa tulla kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä. HSL:n reittioppaasta voi katsoa itselleen parhaimman yhteyden Kaivopuistoon.

Lisää aiheesta:
Mitä hyvä huomioida, kun saavut lentonäytökseen?
Kaivopuiston lentonäytös 
Ohjelma 
Tapahtumakartta 
Merialueen kartta kielto-, turva- ja katselualuemerkintöineen (pdf)
Reittiopas

Uutinen julkaistu 19.7. Päivitetty 26.7. ohjelman ja vesiliikennettä koskevien rajoitusten osalta.