Osa Ilari Hautamäen maalauskokonaisuudesta Siimes Munkkivuoren ala-asteen pihan betonimuureilla. Kuva: Maija Toivanen

Jätkäsaaren peruskoulu sai lasiveistoksen ja Munkkivuoren ala-aste maalauksen

Kaksi uutta julkista taideteosta on valmistunut prosenttiperiaatteella Helsinkiin. Tuomas A. Laitisen Biomipeli on ripustettu juuri avattuun Jätkäsaaren peruskouluun ja Ilari Hautamäen Siimes levittäytyy peruskorjatun Munkkivuoren ala-asteen pihan muureihin.

Tuomas A. Laitisen teoskokonaisuus Biomipeli sijaitsee Jätkäsaaren uuden koulurakennuksen kolmessa valokuilussa. Niistä kahteen on ripustettu suupuhallettuja lasiveistoksia.

Ovaalinmuotoisissa lasiveistoksissa hehkuvat värisävyt on saatu aikaan swedish overlay-tekniikalla, jossa erivärisiä laseja kerrostetaan päällekkäin, jolloin syntyy hieman kemiallisen reaktion näköisiä väriyhdistelmiä. Lasiveistosten sisällä on orgaanisia veistoksellisia muotoja, joita taiteilija itse kuvailee ”syvänmeren hohtaviksi olioiksi”.

Lisää ilmastotietoisuutta ja ympäristövaikuttamista

Teoskokonaisuuteen kuuluu animoitu videoteos, jonka kuvamaailma muuntuu jatkuvasti taiteilijan luoman algoritmin perusteella. Videoteoksessa voi nähdä ikään kuin elävän organismin kasvua tai matemaattisen mallin simuloimia kasvukäyriä. Laitista kiinnostavat kysymykset biologisten systeemien ja sosiaalisen elämän välisistä suhteista. Teoskokonaisuus tuleekin laajenemaan ympäristöpedagogiikan ja kansalaisvaikuttamisen alueille tulevina vuosina Laitisen alullepaneman Biomivaluutan turvin. Taiteilija lahjoittaa koulun oppilastoiminnalle pääoman, jolla mahdollistetaan oppilaslähtöinen ilmastotietoisuuden ja ympäristövaikuttamisen lisääminen.

Ilari Hautamäen maalauskokonaisuus Siimes ottaa haltuun Munkkivuoren ala-asteen piha-alueen betonimuurien pinnat viidakon kasvustoaiheilla. Lisäksi yksi maalaus on ripustettu koulun aulatilaan. Vuonna 1966 valmistunut koulurakennus on peruskorjattu alkuperäisiä materiaali- ja värivalintoja kunnioittaen. Hautamäki kertoo maalauksissaan tutkineensa rakennetun ympäristön ja kasvillisuuden suhdetta. Aulatilan teos kasviaiheineen käy värien ja rytmin avulla vuoropuhelua rakennuksen punatiiliverhoilun kanssa. Hautamäen aiemmasta tuotannosta tutulla tavalla niin sisä- kuin ulkoteoksia hallitsevat vahvat siveltimen vedot ja voimakkaat sävyt.

Prosentti  uudelle julkiselle taiteelle

Prosenttiperiaatteen mukaan kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin muun muassa Kalasatamassa, Vallilassa, Yliskylässä ja Töölönlahdella. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.

Lisää aiheesta
HAM


JAA