Ruohomättäitä ja taustalla raitiovaunu.

Joukkoliikenteen kesäaikataulut voimaan maanantaina 7.6. – reittimuutoksia busseilla ja työmaita kiskoilla

Joukkoliikenteessä siirrytään kesäaikatauluihin maanantaina 7.6. Busseille tulee reittimuutoksia ja kesää värittävät myös raitioliikenteen poikkeukset sekä mittavat ratatyöt pääradalla. Lisäksi Kipparlahden siltatyö Herttoniemessä aiheuttaa poikkeuksia metron liikennöintiin 17.-25.7.

Kesäaikataulut ovat voimassa 7.6.–15.8. joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Myös U-liikenteen bussit siirtyvät kesäliikenteeseen 7.6.

Bussien, raitiovaunujen, lähijunien ja metron kesäaikataulut löytyvät jo Reittioppaasta, kun haku kohdistuu kesäkaudelle. Myös tulostettavat kesäaikataulut on julkaistu: Kesän tulostettavat pdf-aikataulut

Muutoksia bussiliikenteessä

Varaslähdön kesän muutoksiin ottavat Laajasalontien bussilinjat, joille tulee reittimuutos jo tiistaina 1.6. Reposalmentien silta Yliskylässä puretaan sekä Laajasalontien ja Reposalmentien liittymä muutetaan tasoliittymäksi.

Liikennetiedote: Laajasalontien bussit poikkeusreiteille Reposalmentien sillan purun takia 1.6. alkaen

Linja 17

Linjan 17 Kallio – Kruununhaka – Munkkisaari liikennöinti päättyy kesäliikenteen alussa 7.6. Linja on päätetty lakkauttaa, koska sillä kulkee vähän matkustajia.

Liikennetiedote: Linjan 17 Kallio –Munkkisaari liikennöinti päättyy 7.6.

Linjat 55 ja 502

Kruunusiltojen rakennustyöt Merihaassa estävät linjojen 55 ja 502 liikennöimisen nykyiselle päätepysäkille Merihakaan. Linjan 502 Leppävaara - Merihaka uusi päätepysäkki sijaitsee Kallion kirjastolla. 

Linjan 55 Rautatientori - Koskela reitti muuttuu työmaasta johtuen kulkemaan suoraan Sörnäisten rantatietä. 

Liikennetiedote: Linjan 55 reitti muuttuu Merihaassa 7.6.

Liikennetiedote: Linjan 502 päätepysäkki Karhupuistoon

Itä-Helsingin lähibusseille liikennöintiaikojen ja reittien muutoksia

Lähibussien reitit muuttavat ja liikennöintiaikoja supistetaan. Muutokset reitteihin kohdistuvat etenkin Myllypuron ja Kontulan suunnassa liikennöiviin linjoihin sekä Vuosaaren linjoihin. 

Lähibussi 811 Mellunmäki - Kivikko lakkautetaan kesäliikenteen alkaessa 7.6. Linjan palvelu on ollut muuta joukkoliikennettä täydentävää ja linjan yhteyksiä palvelevat jatkossakin linjat 57, 94A ja 812. 

Liikennetiedote: Lähibussin 811 liikennöinti loppuu ja linja 812 reitti lyhenee 7.6.

Vuosaaressa linjojen 813, 814 ja 816, 817 reitit muuttuvat ja linjan 819 liikennöinti loppuu. Linjan 813 päätepysäkki siirtyy pohjoiselta ostoskeskukselta Merikorttikujalle.
 
Liikennetiedote: Lähibusseilla muutoksia Vuosaaressa 7.6. - Linjojen 813, 814 ja 816, 817 reitit muuttuvat ja linjan 819 liikennöinti loppuu

Muutoksia raitioliikenteessä 7.6.

Myös kaikkien raitiolinjojen aikataulut vaihtuvat 7.6. Toukokuussa alkaneet Kasin katutöihin liittyvät raitiolinjojen mittavat muutokset jatkuvat myös kesäliikenteessä.

Liikennetiedote: Ratikat 1, 3, 8 ja 9 poikkeusreiteille Kalliossa, Alppilassa ja Töölössä 17.5. alkaen

Linjan 2 poikkeukset 7.6.- 11.7.

Johtuen Länsi-Pasilassa tehtävistä Ilmalan raitiotien kiskotöistä linja 2 joutuu poikkeusreitille heti kesäliikenteen alkaessa.  Raitiolinja 2 ajaa Oopperalta Helsinginkatua ja Sturenkatua Paavalinkirkolle 7.6. alkaen.

Liikennetiedote: Länsi-Pasilaan ei raitioliikennettä 7.6.–11.7. Korvaava bussi 2X Lasipalatsi-Ooppera-Pasila

Seuraavat muutokset 12.7. alkaen

Seuraavan kerran raitioliikenteen reiteissä ja aikatauluissa tapahtuu suuria muutoksia 12.7. kun Kasin katutöiden seuraava työvaihe alkaa. Raitiolinjan 5 eli Katajanokan terminaalia palvelevan ruuhkalinjan tarvetta tarkastellaan laivaliikenteen kehityksen mukaan.

Muutoksia junaliikenteessä 7.6. alkaen pitkin kesää aina syksyyn

Lähijunien kesäliikenne alkaa 7.6. ja samalla alkaa myös pääradan lähijunien poikkeusliikenne. Pukinmäen siltatöistä ja Keravan asetinlaitteen uusimisessa johtuvat poikkeusjärjestelyt jatkuvat aina 29.8 saakka. Työhön kuuluu useita eri vaiheita, joiden aikaa lähtöraiteissa ja liikennöinnissä on muutoksia. 

Maanantaista 7.6. alkaen lähijunat ohittavat Pukinmäen aseman pohjoisen suuntaan ajaessaan. Yöllä pysähdytään Pukinmäessä myös pohjoisen suuntaan.

K-junat liikennöivät vain välillä Tikkurila-Kerava 7.6.-29.8. arkisin ma-pe klo 6 – 19​. K-junat ajavat siis Helsinkiin/Helsingistä asti ma-pe aikaisin aamulla ja illalla sekä viikonloppuisin. 

Lisäksi 21.6.–6.7. ja 16.–22.7. Z-junat ajavat vain osuudella Lahti-Haarajoki. Osuus Haarajoki - Kerava on korvattu bussilla 797X. 

Liikennetiedote: Ratatyöt vaikuttavat pääradan juniin 7.6. -29.8.

Muutoksia metroliikenteessä 7.6. ja kesällä

Metro siirtyy kesäaikatauluihin 7.6. eli liikenne harventuu vastaamaan kysyntää. Tämä tarkoittaa metron haaraosuuksilla ja Matinkylä-Tapiola osuudella 7 ½min ja molempien linjojen yhteydellä osuudella 4min vuoroväliä aamuisin ja iltapäivällä.

Kesään sijoittuvat myös Kipparlahden siltatyöt, joissa nykyinen silta puretaan ja uuden sillan kansi siirretään vanhan paikalle. Metroliikenteessä on tehtävän työn takia poikkeuksia 17.-25.7. Metro liikennöi tuon ajan vain Matinkylän ja Kulosaaren välisellä -osuudella ja Itä-Helsingin asemia palvelevat katkon ajan korvaavat bussilinjat Helsingin keskustasta.

Lisää aiheesta: 

HSL tiedote

Kuva: Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki