Kisaveneet Helsingin edustalla.

Itämeren pisin avomeripurjehduskilpailu järjestettiin Helsingissä

Kansainvälinen avomeripurjehduksen kilpailu Itämerellä järjestetään 19.–27. heinäkuuta Helsingissä. Kilpailu alkaa tykin laukauksilla Suomenlinnan linnoituksesta. Kaupunkilaiset ja vierailijat pääsevät seuraamaan ohjelmaa viikon ajan muun muassa Katajanokan satamassa ja Suomenlinnassa.

Maailman parhaimpiin lukeutuvat avomeripurjehtijat Pohjoismaista, Englannista, Saksasta ja Puolasta kisaavat Itämerellä heinäkuun lopulla. Venekuntia on kolmisenkymmentä. Kisaajat lähtevät Helsingistä, kiertävät Gotlannin ja palaavat Helsinkiin Viron puolelta. Radan pituus on lähes 630 merimailia.

Kisarata kartalla.

Itämeri vaatii kisaajilta tavallista enemmän taktista osaamista

Kovatasoiseen kisaan tuo erityistä jännitystä Itämerta ympäröivät rantaviivat ja vaihtelevat tuuliolosuhteet. Valoisuus ja pitkät päivät tekevät kisasta monelle kansainväliselle osallistujalle jopa maagisen kokemuksen isoissa kansainvälisissä avomeripurjehduskilpailuissa kipparoineen Ari Känsäkosken mukaan.

Kilpailun järjestää brittiläinen Royal Ocean Racing Club, RORC. Se on perustettu vuonna 1925, ja on yksi maailman perinteikkäimmistä avomeripurjehdusseuroista. Helsingin kaupunki on kisan yhteistyökumppani.

Kisaveneitä voi ihailla Katajanokalla

Veneet lähtivät kisaan torstaina 21. heinäkuuta kello 18.30. Sitä ennen esiteltiin kisaveneitä Katajanokan vierasvenesatamassa. Starttia seurattiin myös Suomenlinnan länsimuureilla.

Ensimmäiset veneet saapuivat sunnuntaina. Veneitä saapuu vielä maanantaina ja tiistaina.

Kansainvälinen avomeripurjehduskilpailu Roschier Baltic Sea Race jatkuu vielä keskiviikkoon saakka. Varsinainen voittaja selviää vasta kun veneiden tasoitusluvut on laskettu. 

Kisaveneitä pääsee katsomaan ja aistimaan kisatunnelmaa Katajanokan vierasvenesatamassa Kanavarannassa. Avomeripurjehtija Ari Känsäkoski vetää siellä yleisölle laiturikierroksen keskiviikkona 27. heinäkuuta kello 12 ja kello 15.

Salla Kavén voitti vaativan avomeripurjehduskilpailun

Itämeren avomeripurjehduskisan voitti Salla Kavén. Kavén kipparoi SilverMoonII -venettä, joka on H323-tyyppiä oleva 32-jalkainen H-vene. Sen on suunnitellut suomalainen venesuunnittelija Hans Groop.

Kavénilla on vankka kokemus kilpapurjehduksesta. Hän on purjehtinut kilpaa yli 20 vuotta erilaisissa veneluokissa. Myös kansainvälistä kisakokemusta on tullut muun muassa Baltiasta.

On hienoa, että myös tämäntyyppisellä veneellä voi voittaa kisan ja että perhemiehistöllä voi lähteä kovatasoiseen, kansainväliseen kisaan. Tämä laji on kaikille mahdollinen ja menestystä voi saavuttaa, Kavén painottaa.


Salla  Kavén työskentelee opettajana Helsingin kaupungin palveluksessa.
Voittajan haastattelu videolla.

Lisää aiheesta
Aikataulu
Osallistujat
Kisakylä Katajanokan vierasvenesatamassa  (os. Kanavaranta 4)
RORC
Suomenlinna
Reittiopas

Venekuntien etenemistä voi seurata: https://yb.tl/Balticsearace2022
#RoschierBalticSeaRace #RORCracing 

Kuva: Paavo Jantunen
Karttakuva: RORC

Uutinen on julkaistu 21.7. ja päivitetty 27.7.