HSY: Jokainen voi vähentää vaarallisen jätteen määrää

Jokaisessa kodissa arkisissa askareissa kuten siivoamisessa, liikkumisessa tai remontoidessa syntyy vaarallisia jätteitä. Esimerkiksi kosmetiikka tai harrastusvälineiden huoltamisessa käytetyt aineet ovat jätteinä vaarallisia, Helsingin seudun ympäristöpalvelut muistuttaa.

– Syntyvän jätteen määrää on kuitenkin mahdollista vähentää ja käyttää jopa kokonaan korvaavia tuotteita, sanoo viestinnän asiantuntija Kaisa Halme Suomen Kiertovoimasta.

Ennen vaarallisten aineiden hankkimista on syytä miettiä, miten ne olisivat korvattavissa ympäristöystävällisillä aineilla. Hankkimalla vain tarvittavan määrän esimerkiksi maalia, pesuaineita tai kosmetiikkaa sekä käyttämällä ne loppuun, vältetään vaarallisen jätteen syntymistä.

HSY on mukana Suomen Kiertovoiman valtakunnallisessa kampanjassa, jossa keskitytään kotitalouksien mahdollisuuksiin vähentää syntyvän vaarallisen jätteen määrää. Vaarallisen jätteen kampanja on myös osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa.

Suomessa vaarallisen jätteen vähentämiseen tarjotaan apua verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Sivustolle vaarallinenjate.fi on koottu runsaasti tietoa vaarallisista jätteistä sekä vinkkejä niiden synnyn ehkäisyyn. Chat-asiakaspalvelu vastaa kuluttajien kysymyksiin sekä tarvittaessa neuvoo lähimmän vaarallisen jätteen vastaanottopaikan.

Yleisimpiä kotoa löytyviä vaarallisia jätteitä ovat käytöstä poiston yhteydessä muun muassa pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, akut, öljyt ja maalit. Näiden tuotteiden sisältämät vaaralliset aineet aiheuttavat väärään paikkaan joutuessaan pieninäkin pitoisuuksina haittaa terveydelle tai ympäristölle.

– Vaaralliset jätteet eivät kuulu viemäriin, luontoon tai kodin jäteastiaan. Ne onkin hyvä viedä asianmukaiseen keräykseen heti – vaaraa on turha säilyttää kotona, Halme sanoo.

Lisää aiheesta
HSY

JAA