HSY: Joulun paistorasva viemärissä aiheuttaa tukoksia

Joulukinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Paistorasvan, oli se sitten lihasta tai rasvakeittimestä lähtöisin, voi kierrättää joko ruoanlaitossa tai jätteenä. 

Jos rasvan haluaa laittaa jäteastiaan, se tulee pakata hyvin, jotta se ei sotke astiaa. Nestemäisen rasvan voi laittaa purkkiin ja tiiviisti suljettuna sekajätteeseen. Jähmettyneen rasvan voi laittaa myös biojätteeseen. 

Sekajätteessä rasva poltetaan energiaksi ja lämmöksi, biojätteenä siitä syntyy biokaasua ja kompostimultaa, eli hyötykäyttöön kinkkurasva päätyy lajiteltuna joka tapauksessa, ympäristöasiantuntija Anna-Maria Rajala HSY:ltä sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun ja sitä myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Tämä tietää sitä, että keittiöissä syntyy paljon paistorasvaa.

– Jähmettyvä rasva voi aiheuttaa pahoja tukoksia. Enemmänhän ongelma näkyy taloyhtiöiden omissa, ohuemmissa viemäriputkissa, jotka tukkeutuvat. Ne ovat kiinteistöjen omalla vastuulla, emmekä edes saa niitä tietoomme. Silti rasva kulkeutuu välillä myös meidän vastuullamme oleviin pääviemäreihin asti ja tukokset kulminoituvat myös meille,vesihuollon verkostopäällikkö Sami Sillstén selvittää.

Lisää aiheesta
HSY

JAA