Ratikka 9 Jätkäsaaressa. Kuva: Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki

Kaksi kolmesta kokee ratikka- ja bussikuulutusten helpottavan matkantekoa

Seuraavan pysäkin kertovat kuulutukset tulivat raitiovaunuihin ja runkolinjojen busseihin viime vuonna. Kun matkustajien mielipiteitä kuulutuksista kysyttiin, ajatteli 64 prosenttia vastaajista niiden helpottavan matkantekoa.

Kuulutuksien hyödyllisyydestä täysin eri mieltä oli kuusi prosenttia vastaajista. Yli 80 prosenttia arvioi, että kuulutukset tulevat sopivaan aikaan ennen pysäkkiä. 60 prosenttia vastaajista piti kuulutusääntä miellyttävänä ja puolet oli sitä mieltä, että kuulutusten äänenvoimakkuus on sopiva.

Vastaajilla oli mahdollisuus antaa kuulutuksista myös sanallista palautetta. Eräs matkustaja oli tyytyväinen siihen, että hän saattaa nyt lukea rauhassa kirjaa tai keskittyä puhelimeensa menemättä yhtä helposti pysäkin ohi kuin aikaisemmin. Toinen kirjoitti, että jos hän torkahtaa vaunuun tullessaan raskaasta yövuorosta kotiin, kuulutus herättää hänet.

Miinuspuoleksi vastaajat mainitsivat muun muassa sen, että kuulutusten ääni on ollut runkolinjojen busseissa liian hiljainen tai kuulutuksia ei ole ollut lainkaan. Helsingin Seudun Liikenne on ryhtynyt korjaamaan ongelmia.

Kuulutuksista kertoi mielipiteensä lähes 630 vastaajaa. Kyselyjä tehtiin kaikilla raitiolinjoilla sekä runkobussilinjoilla 550 ja 560. HSL:n tavoitteena on lisätä kuulutuksia myös muille bussilinjoille kevään aikana.

Lisää aiheesta
Helsingin vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Timo Lehtonen kuulutuksista
Tutkimusraportti kokonaisuudessaan
HSL

JAA