Uudet vyöhykkeet ja lipputyypit. Kuva: HSL

Vyöhykkeet korvasivat kuntarajat joukkoliikenteessä

Helsingin seudun joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttui 27. huhtikuuta. Silloin tulevat voimaan uudet vyöhykkeet, jotka korvaavat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille A, B, C ja D.

– Uusien vyöhykkeiden ansiosta korkeat hintaportaat kuntien rajoilta poistuvat. Uusilla lipuilla on laajemmat matkustusalueet ja kerta- ja arvolipuilla pidemmät vaihtoajat kuin nykyisessä järjestelmässä, HSL:n Suvi Rihtniemi sanoo. 

Lippu ostetaan uudistuksen jälkeen kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee. ABC-alueella ostetaan AB-, BC- tai ABC-lippu. Lippuja ei myydä yksittäisille vyöhykkeille, paitsi vyöhykkeellä D, jossa hinta on sama kuin AB- ja BC-lippujen.

Lisäksi myynnissä on ABCD-, BC-, BCD- ja CD-lippuja.

Reittiopas ja HSL-sovellus näyttävät reitin lisäksi, minkä lipun reitille tarvitsee. Sovelluksessa lipun pääsee ostamaan suoraan reittihausta. Pysäkeillä vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä. Kun uudet vyöhykkeet tulevat käyttöön, kortinlukijan käyttöliittymä uudistuu ja näytöllä näkyvät vain ne liput, joita siltä lähtöpisteeltä voi ostaa.

Kausiliput, joiden voimassaolo jatkuu 27. huhtikuuta jälkeen, muuttuvat automaattisesti uusien vyöhykkeiden mukaisiksi. Jos uusi kausilippu ei vastaa matkustustarpeita, lipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa palvelupisteessä 2 kuukauden ajan.

Näin liput muuttuvat:

  • Helsingin sisäinen → AB

  • Espoon ja Vantaan sisäiset → BC

  • Seutulippu → ABC

  • Kerava–Sipoo–Tuusula → D

  • Kirkkonummi–Siuntio → D

  • Lähiseutu 2 → BCD

  • Lähiseutu 3 → ABCD

Vihreä matkakortti täytyy vaihtaa uuteen siniseen HSL-korttiin tai HSL-sovellukseen ennen huhtikuun 27. päivää, sillä vihreällä kortilla ei voi matkustaa uusilla vyöhykkeillä. Kortin vaihtaminen on maksutonta vyöhykkeiden käyttöönottoon asti. Sen jälkeen siitä peritään 6 euron käsittelymaksu.

Uutuutena lippuvalikoimaan tulee lisävyöhykelippu, jolla voi edullisesti laajentaa kausilipun matkustusaluetta. Esimerkiksi AB-kausilipun haltija voi ostaa lentokentälle mennessään C-lisävyöhykelipun, jonka hinta on 2,50 euroa. Lisävyöhykelippu pitää ostaa samalla välineellä – mobiililippu, korttilippu – jolla alkuperäinen lippu on.

Monien seutulipun käyttäjien matkakustannukset laskevat, koska jatkossa monille riittää seutulipun sijaan AB- tai BC-lippu. Tämä tarkoittaa lähes 47 euron eli 44 prosentin säästöä 30 vuorokauden kausilipussa. B-vyöhyke on laaja, ja siellä asuu yli 600 000 ihmistä eli noin puolet HSL-alueen asukkaista.

Seutulippua vastaavan ABC-lipun käyttäjillä hinta säilyy liki ennallaan, sillä 30 vuorokauden kausilippu maksaa euron enemmän. BC- tai BCD-lippu on hyvä vaihtoehto C- tai D-vyöhykkeellä asuville, jos matka ei jatku Helsingin niemelle saakka.

Vyöhykkeiden myötä käyttöön tulee uusi alennus 70 vuotta täyttäneille. Alennus on 50 prosenttia vastaavasta aikuisten lipun hinnasta, ja sitä saa HSL-kortilla ostettavista arvo- ja lisävyöhykelipuista kaikkina päivinä kello 9–14 alkaville matkoille. Asiakkaan pitää käydä palvelupisteessä päivittämässä asiakasryhmä HSL-kortilleen.

Eläkeläisten ja liikuntarajoitteisten alennuksen myöntämisperusteet säilyvät ennallaan, mutta alennusprosentit yhtenäistetään 50 prosenttiin. Lastenlipun ikäraja nousee 17 vuoteen.

Opiskelijoiden alennusoikeutta laajennetaan siten, että 30 vuoden ikäraja ja vaatimus opintotuki-päätöksestä poistetaan. Opiskelija-alennusta saavien joukko kasvaa. Jatkossa opiskelijat saavat kausilipuista 45 prosentin alennuksen. Alennusta ei enää myönnetä arvolipuista.

Tekstiviestilipun myynti päättyy 27. huhtikuuta, koska se on päällekkäinen HSL-sovelluksen kertalipun kanssa. 

Myös ratikkalipun myynti loppuu. Jatkossa kaikki lyhyet matkat ovat samanhintaisia kaikilla vyöhykkeillä kulkuvälineestä riippumatta.

Lisää aiheesta
HSL 
Lisätietoa uusista vyöhykkeistä 
Lippujen hinnat 27.4.2019 alkaen 
Vyöhykkeiden Reittiopas 
HSL-sovellus