Helsingin kaupunginorkesterin soittaja , Kuva: HKO

HKO:n kertaliput myynnissä 10.12., kenraaliput torstaina 12.12.

Helsingin kaupunginorkesterin kertaliput ovat myynnissä Ticketmasterissa tiistaista 10.12. alkaen ja kenraaliharjoitusten liput torstaista12.12. alkaen. Kuulijat pääsevät keväällä Helsingin kaupunginorkesterin ja ylikapellimestari Susanna Mälkin johdattamina klassisen musiikin syntysijoille Italiaan.

Kauden aikana kuullaan, miten oopperan ja nykyaikaisen nuottikirjoituksen synnyinmaan värikäs luonto ja kuhisevat kaupungit ovat inspiroineet paitsi italialaisia säveltäjiä myös pohjoisen matkalaisia aina Mozartista Mendelssohniin ja Richard Straussiin

Kapellimestarien ensivierailut

Kun kapellimestari astuu ensimmäistä kertaa uuden orkesterin eteen, ilmassa on tavanomaista enemmän sähköä. Miten yhteistyö toimii? Tammikuussa näihin kysymyksiin vastaa italialainen Gianandrea Noseda, Washingtonin kansallisorkesterin ylikapellimestari. Hän johtaa ensimmäistä kertaa Anton Brucknerin musiikkia juuri Helsingissä.

Kauden teemaa lähestyy myös brittiläinen Jane Glover, London Mozart Playersin taiteellinen johtaja. Hän tuo huhtikuussa helsinkiläisille omat näkemyksensä Mozartin ja Mendelssohnin Italian-matkoillaan tekemistä teoksista. 

Nosedan ja Gloverin kaltaisten konkareiden lisäksi Helsingin kaupunginorkesterin konserteissa pääsee todistamaan nousevien tähtien tärkeitä debyyttejä. Viime vuosina nimeä tehnyt kapellimestari Tianyi Lu johtaa tällä kaudella esimerkiksi Singaporen ja Seattlen sinfoniaorkestereita ja toimii Walesin kansallisoopperan residenssitaiteilijana. 

Viulujen kevät

Jos kaupunginorkesterin syyskausi painottui pianisteihin, on kevätkausi puolestaan täynnä viulumusiikkia. Kevään aikana kuullaan peräti kuutta maailmanluokan viulusolistia, joista kaksi esiintyy myös konsertin kapellimestarina.

Salzburgissa syntynyt, Mozarteum-korkeakoulun kasvatti Thomas Zehetmair nousi viulistina kuuluisuuteen jo 1980-luvulla. Helsingissä hän soittaa Mozartin viulukonserton solistina ja johtaa Antonio Salierin ja Robert Schumannin musiikkia. Helmikuun kohokohtiin kuuluu Ning Fengin konsertti.

Maaliskuun aikana kuullaan jopa kolmea viulusolistia. Kapellimestarina ja Beethovenin viulukonserton solistina esiintyy Guy Braunstein, joka tuo esille saksalaisen musiikkiperinteen salat suoraan alkulähteiltä. Venäläissyntyinen Ilja Gringolts soittaa 17 vuoden tauon jälkeen kaupunginorkesterin kanssa.

Kaupunginorkesterin vakiovieras Frank Peter Zimmermann tuo tälläkin kertaa Helsinkiin jotain erityisen henkilökohtaista, Alban Bergin konserton, tulkitsijalleen ehkä rakkaimman teoksen.  Australialainen Kristian Winther päättää viulujen kevään Ottorino Respighin Concerto gregorianolla.

Kuorolaulu koskettaa

Konserttilavalla kuoro on aina erikoistapaus, ja tänä keväänä Musiikkitalon Kuoro laulaa kaupunginorkesterin kanssa kolmesti. Helmikuussa koetaan todellinen spektaakkeli, Hector Berliozin Lélio laulusolisteille ja kertojalle. Huhtikuussa kuultava Quattro pezzi sacri ja koko kevään päättävä Messa da Requiem pysähtyvät ikuisten kysymysten äärelle.

Lisää aiheesta

Helsingin kaupunginorkesteri

Ticketmaster  - liput


JAA