Kuva: Metro ja polkuypyörät / Jussi Hellsten

Helsingin seudun asukkaat käyttävät yhä enemmän kestäviä kulkutapoja

Vuoden 2018 suuren liikkumistutkimuksen ensimmäiset tulokset ovat valmistuneet. Helsingin seudun asukkaiden matkoissa painottuivat aikaisempaa enemmän kävely ja pyöräily. Pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteellä tehtyjen matkojen osuus joukkoliikenne- ja henkilöautomatkoista jatkoi kasvuaan.

Kun vuoden 2018 liikkumistutkimuksen tuloksia verrataan edelliseen, vuoden 2012 tutkimukseen, olennaisin muutos on se, että Helsingin seudun asukkaat tekivät entistä suuremman osan matkoistaan polkupyörällä ja kävellen. Syksyllä 2018 kestävien kulkutapojen eli joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn osuus matkoista oli yhteensä 60 prosenttia. Syksyllä 2012 osuus oli 57 prosenttia.

Tuloksissa on merkillepantavaa myös se, että joukkoliikenteellä tehtyjen matkojen osuus joukkoliikenne- ja henkilöautomatkojen yhteenlasketusta määrästä jatkoi kasvuaan pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Kehitystä on seurattu liikkumistutkimuksissa jo yli puoli vuosisataa. Joukkoliikennematkojen osuus joukkoliikenne- ja henkilöautomatkoista oli 44 prosenttia syksyllä 2018.

Joukkoliikenteen osuus oli matalimmillaan 42 prosenttia syksyllä 2008. Syksyllä 2012 osuus oli 43 prosenttia. Yhden prosenttiyksikön kasvu tarkoittaa noin 20 000 matkaa arkivuorokaudessa joukkoliikenteen eduksi.

Lisää aiheesta:

HSL:n uutinen
Tulosraportti kokonaisuudessaan


JAA