Kaukolämpötyö. Kuva: Helen

Helsingin kaukolämpöverkko on hyvässä kunnossa

Helsingin katujen alla risteilee 1400 kilometriä kaukolämpöjohtoja eli 2800 kilometriä kaukolämpöputkia. Kolmenkymmenen viime vuoden aikana kaukolämpöverkon pituus on tuplaantunut, mutta vaurioiden lukumäärä on saatu puolitettua. Lämmön toimitusvarmuus on Helsingissä hyvä, ja se on varmistettu myös poikkeusolosuhteissa.  Lisäksi kantakaupungin katujen alle on vuodesta 2000 lähtien rakennettu kaukojäähdytysjohtoja, joita on jo 80 kilometriä.

Ensimmäiset kaukolämpöputket asennettiin Helsingin katujen alle Ruoholahdessa jo vuonna 1955. Siihen aikaan paikan päällä putket eristettiin, minkä jälkeen niiden ympärille valettiin betoniset suojakuoret. Nämä kaikista vanhimmat putket on jo uusittu nykyaikaisella muovisuojakuorisella putkirakenteella.

Suurimmat kaukolämpöjohdot on sijoitettu tunneleihin, ja verkosto on rakennettu rengasmaiseksi, mikä mahdollistaa lämmön toimittamisen asiakkaille vaihtoehtoisia reittiä pitkin. Rengasmaisuus pienentää verkon rakentamisesta ja korjaamisesta aiheutuvia jakelukeskeytyksiä.

Verkon kuntoa analysoidaan systemaattisesti

Kaukolämpöverkoston kuntoa seurataan jatkuvasti, ja kunnossapitosuunnitelmat tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin. Verkoston valvontaan on käytössä hyvä dokumentointihistoria sekä työvälineet kunnossapitotiedon analysointiin. Uusittavat kohteet valitaan verkon kunnon ja kaupungin tekemien laajempien katuremonttien perusteella. Yhdessä rakentamalla pienennetään työmaista aiheutuvia haittoja.

Älykkäiden kaivojen anturit valvovat putkiston kuntoa ja lähettävät reaaliaikaisesti tietoa huolto- ja korjaustarpeista jo ennen vauriotumista. Uudemmissa putkissa on alkavista vuodoista varoittavat hälytyslankajärjestelmät. Verkon kunnon valvontaan, ja uusittavien kohteiden valintaan on hyödynnetty lämpökamerakuvausta niin helikoptereilla kuin droneilla. 

Lisää aiheesta:

Helenin blogi