Jani Toivola. Kuva: Kuva: Dani Rönnqvist

Helmet-kirjallisuuspalkinto 2017 Jani Toivolalle

Jani Toivola sai Helmet-kirjallisuuspalkinnon 2017 teoksestaan Musta tulee isona valkoinen. Yleisön kunniakirjan sai Antti Eskola teoksestaan Vanhuus: helpottava, huolestuttava, kiinnostava. Palkinto luovutettiin 14. syyskuuta Tikkurilan kirjastossa.

Jani Toivolan elämäntarina on suorastaan vimmainen kertomus itsensä etsimisestä. Toivola kertoo elämästään ja ratkaisuistaan hyvin avoimesti ja tarkasti. Toivola on ihailtavan positiivinen, ei valita kohteluaan vaan listaa onnistumisiaan. Kirjan teksti on keskustelevaa ja helposti lähestyttävää, kuuluvat palkintoraadin perustelut.

Raati arvosti myös Toivolan taitoa analysoida kokemuksiaan. ”Se nostaa kirjan sanoman henkilökohtaiselta tasolta yleisemmin merkittäväksi: 'Jokaisella on oikeus omaan tarinaan. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi.' Jani Toivola on poikkeuksellinen suomalainen, joka omalla esimerkillään on kyseenalaistanut vallalla olevia tapoja ja arvoja. Kirja antaa esimerkin siitä, miten omilla valinnoilla, avoimuudella, sinnikkyydellä ja rohkeudella voi päästä yli vaikeista asioista ja toteuttaa unelmiaan.”

Yleisön suosikki oli Antti Eskolan Vanhuus

Helmet-kirjastot järjestivät 8. – 31. elokuuta yleisöäänestyksen, jossa kirjaston asiakkaat saivat äänestää omaa suosikkiaan finalistien joukosta. Yleisön suosikin kunniakirjan sai Antti Eskola teoksestaan Vanhuus: helpottava, huolestuttava, kiinnostava.

Helmet-kirjallisuuspalkinto annetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle teokselle. Palkinnollaan pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko Helmet haluaa nostaa esille tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus kestää vuodesta toiseen.

Palkinto ilmaisee myös, että kirjastoissa työskentelee kirjallisuuden asiantuntijoita. Kirjallisuus on aina ollut ja on jatkossakin kirjastotoiminnan ydintä. Helmet-kirjastoon kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot.

Helmet