Helen optimoi kaukolämmön tuotantoa matkalla hiilineutraaliuteen

Helen parantaa kaukolämpöverkon energiatehokkuutta hankkimalla kaukolämpöverkkoa optimoivan digitaalisen säätöjärjestelmän. Sen avulla pystytään pienentämään päästöjä ja alentamaan kustannuksia.

Kaukolämpötuotannon ja -verkon digitaalisella optimointijärjestelmällä mahdollistetaan koko kaukolämpöverkon tuotannon, kulutuksen ja siirron hallintaa yhden ratkaisun kautta. Digitaalinen alusta mahdollistaa kysyntäjouston tehokkaan ohjauksen rakentamisen tulevaisuudessa. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia päästöjen alentamiseen ja kustannusten pienentämiseen.

Kyseessä on reaaliaikalaajennus Helenillä jo oleviin automaatio- ja tuotannonsuunnittelujärjestelmiin. Laajennuksen Helenille toteuttaa Valmet. Kaukolämpöverkon optimointisovellus on osa Valmetin teollisen internetin tarjontaa energiateollisuuden asiakkaille.

- Järjestelmä parantaa koko kaukolämpöverkon energiatehokkuutta, koska verkkoa voidaan käyttää optimaalisemmalla tavalla siirtoviiveet ja lämpötilat ennakoiden. Toimintamallin muutos vähentää energiahankinnan kustannuksia ja pienentää päästöjä, kertoo ryhmäpäällikkö Miika Lindholm Helenistä.

- Järjestelmä optimoi kaukolämpöverkon menoveden lämpötilaa, paine-eroja ja pumppauksia sekä koordinoi lämpökeskusten ja kaukolämpöakkujen tehoja. Sillä saadaan automatisoitua kaukolämpöverkon ja -laitoksien hallintaa, Lindholm jatkaa.

Optimointijärjestelmä on määrä ottaa käyttöön keväällä 2021.

Lisää aiheesta:

Helenin uutinen