Näkymä Helsingistä talvella Olympiastadionilla.

Helen etsii lämpövuotoja helikopterikuvauksilla

Helikopteri kuvaa lähi-iltoina kaukolämpöverkkoa lämpökameralla etsiäkseen mahdollisia lämpövuotoja ja korjatakseen ne. Tällä energiayhtiö Helen varmistaa, että helsinkiläisten kodit pysyvät lämpiminä.

Helikopterikuvauksen avulla tunnistetut lämpöverkon riskipaikat tutkitaan tarkemmin maan pinnalta. Kuvauksilla pystytään kartoittamaan kaukolämpöverkon riskikohtia ja piileviä vuotopaikkoja. Viat ja niiden aiheuttamat laajemmat seuraukset voidaan parhaassa tapauksessa saada korjattua ennen kuin ne näkyvät asukkaille. 

Helikopterilentoja tehdään auringonlaskun jälkeen, jolloin liikennettä kaduilla on vähän eikä auringonpaiste haittaa lämpökameran toimintaa. Helikopterilentoja tehdään useana iltana, koska kuvattavaa riittää: Helsingissä kaukolämpöverkkoa on jopa 1400 kilometriä.

Kaukolämpöverkko pidetään toimintavarmana

Kaukolämmön avulla lämpenee suurin osa helsinkiläiskodeista. Talvisin kaukolämpöverkon toiminta on erityisen tärkeää. Verkoston kuntoa seurataan systemaattisesti.

Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta. Vuosituhannen vaihteessa kaukolämpöverkossa oli keskimäärin 150 vauriota vuosittain, tällä hetkellä vaurioita syntyy enää vajaa 100 vuodessa. Helikopteria ja lämpökamerakuvausta käytetään säännöllisesti kaukolämpöverkon kuntoa tutkittaessa. Edellisen kerran helikopteri kuvasi Helsingin kaukolämpöverkkoa vuonna 2018.

Lisää aiheesta
Kaukolämpö/Helen

Kuva: KopterCam