Fair Saturday Sofia.

Päivä täynnä kulttuuria ja maailmanparantamista 30. marraskuuta

Fair Saturday on kansainvälinen kulttuurin ja hyväntekemisen juhlapäivä, jota juhlitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Helsingissä, marraskuun viimeisenä lauantaina 30.11. Kulttuuritekijöitä yhteen kokoavan festivaalin tavoitteena on saada kulttuuritapahtumia kaupunkiin päivän ajaksi.

Helsingin Fair Saturday kerää yhteen monenlaisia kiinnostavia tapahtumia ja mukana on kaikenlaisia tekijöitä Kansallisteatterista yhden miehen bändiin. Tarjolla on teatteria, tanssia, konsertteja, sirkusta, taidetta. kävelykierroksia ja työpajoja.

Päivän aikana mm. Malmitalon lavalla yhdistellään Bachia, dada-runoja ja nykysirkusta, modernia rytmimusiikkia ja tanssia. Kalasatamassa taiteillaan Suomen uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja ja Lapinlahden lähteellä harjoitetaan mielen hyvinvointia savityöpajan muodossa. Sofia Future Farm taas aloittaa epämaterialistisen joulukauden runojen, musiikin ja glögin parissa tukeakseen vähävaraisten perheiden joulua ja Jätkäsaaressa jammaillaan kehitysvammaisten musiikkiharrastusten tukemiseksi.

Tapahtumien teemat rakentuvat kulttuuritoimijoiden itse valitsemien ja heille tärkeiden sosiaalisten aiheiden ympärille. Päivän aikana tapahtumissa kuullaan puheita esimerkiksi ihmisoikeustyöstä, asunnottomuudesta tai ilmastonmuutoksen torjunnasta ja kerätään lahjoituksia kyseisten teemojen puolesta toimivien järjestöjen toiminnan tueksi.

Fair Saturday on Espanjan Bilbaosta alkunsa saanut vuosi vuodelta kasvava kansainvälinen kulttuuriliike, jossa kulttuurin avulla tehdään hyvää. Liike tarjoaa vaihtoehdon kulutuskulttuuria juhlivalle Black Friday- tapahtumalle ja kutsuukin vuorostaan ihmiset kaupungille kuluttamaan yhdessä kulttuuria ja parantamaan maailmaa. Tänäkin vuonna Fair Saturdayta juhlistetaan 180 kaupungissa ympäri maailmaa yli 10 000 taiteilijan voimin! 

Lisää aiheesta

Fair Saturday Korkeasaaressa tukee lumileopardien suojelutyötä

Kulutusjuhla Black Fridayn jälkeisenä lauantaina 30.11.2019 Korkeasaaressa juhlitaan Helsingissä ensimmäistä kertaa järjestettävää Fair Saturdayta. Korkeasaari lahjoittaa jokaisesta ostetusta ja 30.11. käytetystä pääsylipusta euron luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevalle Snow Leopard Trust -järjestölle.

Lumileopardi on kotoisin Himalajan kylmiltä ja karuilta vuoristoseuduilta. Ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille, syvemmälle lumileopardien maille. Lumileopardeja arvellaan olevan luonnossa noin 5000-6000. Määrä on laskussa ja laji on uhanalaisuudeltaan vaarantunut.

Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevan Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012. Korkeasaaressa kerätään ja lahjoitetaan järjestölle vuosittain 3500-4000 euroa. Lahjoitetuilla varoilla on hankittu kannanseurannassa tarvittavia gps-pantoja, sekä tutkittu luonnonvaraisten lumileopardien taudinaiheuttajia.

Korkeasaaressa on ollut lumileopardeja 1960-luvulta alkaen. Vuonna 1976 perustettiin eläintarhoissa elävien yksilöiden kantakirja, jonka ylläpidon Korkeasaaren silloinen intendentti, lajin käyttäytymistä ja hyvinvointia tutkinut Leif Blomqvist sai hoitaakseen. Kantakirja on kuin sukupuu, jonka avulla saadaan eläinten välisten sukulaissuhteiden lisäksi tietoa mm. eliniästä, lisääntymisiästä sekä sairauksista. Näitä tietoja voidaan hyödyntää myös luonnonvaraisten eläinten suojelussa.

Korkeasaari on marraskuussa avoinna joka päivä klo 10-16, sisäänpääsy suljetaan klo 15.

Lisää aiheesta: