Laiva Eteläsatamassa.

Eteläsatamassa otetaan käyttöön maasähköliitäntä vuoden lopulla

Helsingin Satama rakentaa uuden maasähköliitännän Tukholman liikennettä varten Olympiaterminaalille. Liitäntä saatanee käyttöön vuoden lopussa, ja sillä on mahdollista vähentää laivan satamassaolosta aiheutuvia ilmastopäästöjä jopa 50-80 prosenttia.

Sataman osalta maasähköinvestoinnin kokonaisarvo on noin 1,8 miljoonaa euroa. Maasähkön toteuttaminen vaatii muun muassa laituritöitä sekä merkittävänä osuutena maasähköjärjestelmän asennuksineen.

– Tämä ympäristöinvestointimme parantaa ilmanlaatua ja vähentää melua kaupungin keskustassa. Lisäksi se on tärkeä askel kohti hiilineutraalia satamaa vuoteen 2035 mennessä, sanoo Ville Haapasaari, Helsingin Sataman toimitusjohtaja.

Maasähköliitännän asennustyöt alkavat heinäkuun alussa, ja uusi järjestelmä saatanee käyttöön jouluksi 2020 perusteellisen testausvaiheen jälkeen.

Maasähköliitäntöjä suunnitellaan myös Länsiterminaali 2 viereisille laituripaikoille, jolloin maasähkö tulee palvelemaan lähinnä laitureissa yöpyviä aluksia. Tämän lisäksi myös Vuosaaren satamaan ja Hernesaaren risteilylaitureille on suunnitteilla vastaavia liitäntöjä.

Maasähkö = maalla keskitetysti tuotettu sähkö

Lisätietoja Helsingin Sataman sivuilta

Kuva: Kimmo Brandt

JAA