Kuvassa ilmanlaadun mittalaite. Kuva: HSY

Ehdota paikkaa ilmanlaadun mittaamiselle - voit saada täsmätietoa ilmanlaadusta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kysyy helsinkiläisiltä paikkoja ilmanlaadun mittaukselle. Erityisesti Jätkäsaari, Ruoholahti, Vallila, Pakila ja Pirkkola ovat kiinnostavia. Muitakin näiden alueiden lähellä sijaitsevia mittauspaikan vaatimukset täyttäviä paikkoja voi ehdottaa. Sensoreiden avulla asukas saa samalla täsmätietoa juuri oman asuinalueensa ilmanlaadusta. Ehdotuksen mittauspaikasta voi toimittaa 14. kesäkuuta mennessä.

Mittauspaikkoja etsitään uusille, pienikokoisille ilmanlaadun mittalaitteille noin kahden vuoden ajaksi. Sopiva paikka on piha tai parveke tiiviisti rakennetulla pientaloalueella tai vilkkaan kadun varrella. Mittauksia tehdään syksystä alkaen yhteensä noin 25 paikassa Jätkäsaaressa, Ruoholahdessa, Vallilassa, Pakilassa ja Pirkkolassa.

HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua 11 mittausasemalla. Lisäksi tutkimuksissa hyödynnetään useita pienikokoisia mittalaitteita eli sensoreita.

Olisiko pihasi tai parvekkeesi sopiva paikka mittaamiselle?

Mittaukseen toivotaan paikkoja, jotka sijaitsevat joko vilkasliikenteisellä alueella tai tiiviisti rakennetulla pientaloalueella. Sopiva paikka näille ilmanlaadun mittalaitteille on pihalla tai lasittamattomalla parvekkeella 1. tai 2. kerroksessa. Myös lasitettuja parvekkeita voidaan tapauskohtaisesti arvioida sijoituspaikkoina, jos mittalaitteen voi asentaa turvallisesti lasituksen ulkopuolelle.

Mittalaitteita on kahta erilaista mallia. Parvekkeille tulee maitopurkin kokoinen Vaisalan sensori. Pihalle voi tulla Vaisalan sensorin lisäksi myös metrin korkuinen, kapeahko mittalaite. Lisäksi osaan mittauspaikoista tulee myös pieni Vaisalan sääasema.

- Pientaloalueella mittauspaikkojen tulee olla mielellään pientalojen keskellä ja alueella, jossa poltetaan paljon puuta takoissa tai puukiukaissa. Lisäksi haemme paikkoja vilkkaiden katujen ja pääväylien varsilta, sisäpihoilta sekä suurten rakennustyömaiden läheisyydestä. Näin saamme tietoa juuri ilmanlaadun kannalta kiinnostavista kohteista, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Katja Ohtonen HSY:stä.

Lisää aiheesta
Mittauspaikan vaatimukset ja ohjeet mittauspaikan ehdottamiseksi
HSY

JAA