Pysäkkikilpi Radanrakentajantiellä. Kuva: HSL

Bluetooth-majakat ilmestyivät pysäkkikilpiin – Toimivat parempien digipalveluiden tukena

Oletko ihmetellyt, mitä ovat erikoiset karamellirasian näköiset laatikot, joita on kesän aikana ilmestynyt joukkoliikenteen pysäkkikilpiin sekä busseihin ja ratikoihin? Kyseessä ovat Helsingin seudun joukkoliikenteen digitaaliset majakat. Bluetooth-teknologiaa hyödyntävien laitteiden avulla matkustajille voidaan puhelimen kautta tarjoilla paikallista ja tosiaikaista tietoa.

Majakka toimii linkkinä, joka yhdistää älypuhelimen langattomalla bluetooth-yhteydellä johonkin sovellukseen, jonka käyttäjä on puhelimeensa ladannut. Jos esimerkiksi odotat bussia, ja olet ladannut puhelimeesi HSL:n tutkimussovelluksen, voit saada kännykkääsi kysymyksiä, jotka koskevat kyseistä pysäkkiä tai käyttämääsi reittiä.

Majakoita hyödyntävän tekniikan avulla puhelimeen voi saada ilmoituksen, jos usein käyttämäsi vuoro on myöhässä. 

Myös muut tahot voivat käyttää majakoita hyödyksi omissa sovelluksissaan. Niin ravintolat, kuntosalit kuin kukkakaupatkin voivat mainostaa tarjontaansa omien sovellustensa käyttäjille, kun nämä matkustavat liikkeen ohi.

Majakoiden kautta saatavaa dataa käytetään vain silloin, kun puhelimen käyttäjä on antanut siihen luvan.

– Majakat ovat täysin passiivisia, eivätkä ne kerää matkustajista mitään tietoja. Toinen asia on se, mitä tietoja majakoita hyödyntävät sovellukset käyttäjistään keräävät. Puhelimen käyttäjä tekee kuitenkin itse päätöksen siitä, millaisia tietoja hän on valmis itsestään luovuttamaan, kun hän hylkää tai hyväksyy sovellusten ehdot niitä ladatessaan, sanoo HSL:n kehitysasiantuntija Akseli Wiik.

Majakoita on toistaiseksi asennettu noin 1 700 bussi- ja raitiovaunupysäkille sekä busseihin ja raitiovaunuihin. Majakoita on tulossa myös metroasemille.

Lisää aiheesta
HSL

JAA