Suoraan sisältöön
A A A
Ilmakuva Kalasatamasta vuodelta 2016. Suomen Ilmakuva Oy

Aurinkoenergiaa hyödynnetään tehokkaasti Kalasatamaan rakennettavassa korttelissa

Kalasatamaan rakentuvan monimuotoisen ja energiatehokkaan asumisen korttelin suunnittelu etenee. Kortteliin rakennetaan asuntoja, joissa hyödynnetään auringon energiaa mahdollisimman tehokkaasti. Rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Rakennukset toimivat uusiutuvan energian lähteinä.  Korttelin ratkaisut ovat arkkitehtuuriltaan moderneja ja valoisia. Ikkunapinnat ovat suuret.  Sisäolosuhteet ovat miellyttävät kaikkina vuodenaikoina. Kesällä auringon energia ja muut hukkaenergiat kerätään talteen ja ylilämpö hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla Helsingin kaukolämpöverkossa. Talviaikaan matalalta tuleva auringon säteily lämmittää tiloja ja tuo runsaasti luonnonvaloa asuntoihin myös vuoden harmaimpina päivinä.

Korttelin sijainti on poikkeuksellisen hieno, ollaan lähellä keskustaa ja meren äärellä. Sompasaaresta muodostuu tiivis ja urbaani alue, joka on hieno kontrasti meren avoimuudelle. Varsinkin torniosasta avautuu kiinnostavia kaupunkinäkymiä kantakaupungin ja Kalasataman suuntaan ja toisaalta idässä näkyvät metsäiset Mustikkamaa ja Korkeasaari, kertoo arkkitehti Jaakob Solla Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:stä.

Rakentaminen alkaa loppuvuodesta 2018

Rakennuttajat Asuntosäätiö, Fira ja Kojamo-konserni rakentavat jokainen oman kiinteistönsä samaan korttelikokonaisuuteen. Korttelin rakentaminen alkaa ensi vuonna. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan Asuntosäätiön Hitas-kohde ja Kojamon Lumo-vuokrakoteja. Toisessa vaiheessa kortteli täydentyy Firan ja Asuntosäätiön kohteilla.

Kalasatamassa testataan tulevaisuuden älykkäitä energiaratkaisuja. Uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa yhdistämällä syntyy kestävän kehityksen mukainen, vähäpäästöinen energiajärjestelmä palveluineen. Vuoteen 2040 mennessä alueella on 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa.

Korttelin konsepti perustuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Helenin kehittämään innovatiiviseen SunZeb-malliin. Se toimii pilottina EU:n MySMARTLife-projektissa, jossa testataan tulevaisuuden älykkäitä kaupunkiratkaisuja Helsingissä. Hanke kuuluu Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan.

Lisää aiheesta
Helen
Kehittyvä kerrostalo
SunZEB -hanke


JAA