Kuva: HSY

Kysely: Asukkaat huuhtelevat edelleen kodin haitallisia kemikaaleja viemäriin

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) tuoreen kyselyn mukaan pääkaupunkiseudun asukkailla on osittain puutteellisia tietoja kodin kemikaaleista ja ympäristön kemikalisoitumisesta. Yli 10 prosenttia kyselyyn vastanneista pääkaupunkiseudun asukkaista huuhtelee haitallisia kemikaaleja kuten maaleja virheellisesti viemärin kautta.

HSY teetti syyskuussa kyselyn haitallisten kemikaalien käytöstä pääkaupunkiseudun kotitalouksissa. Tulosten mukaan asukkaiden tiedoissa ja taidoissa löytyy parannettavaa, mutta silti noin 70 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi pystyvänsä vaikuttamaan omilla arjen valinnoillaan Itämeren kemikaalikuormitukseen. Yli 60 prosenttia vastaajista vie tarpeettomat tai vanhentuneet kodin haitalliset kemikaalit useimmiten oikeaoppisesti vaarallisen jätteen keräykseen.

- Teemme jatkuvasti työtä jätevedenpuhdistuksen kehittämiseksi, mutta tarvitsemme myös asukkaiden panosta. Jokainen voi auttaa ja vaikuttaa esimerkiksi välttämällä turhaa kemikaalien käyttöä, lajittelemalla ja kierrättämällä jätteensä oikein sekä valitsemalla ympäristömerkittyjä tuotteita, vesihuollon ryhmäpäällikkö Paula Lindell kannustaa.

Kyselyyn vastanneista noin 60 prosenttia kertoo suosivansa ympäristömerkittyjä tuotteita. Pohjoismainen Joutsenmerkki ja EU:n Kukkamerkki myönnetään vain ympäristön kannalta parhaille tuotteille. Ne ovat todisteita siitä, että tuotteen koko elinkaaressa on huomioitu ympäristövaikutukset kuten ympäristön kemikalisoituminen ja vesistöjen rehevöityminen. Merkin löytää jo monen tavallisen kodin kemikaalin tai tuotteen kyljestä.

Näin teet kemikaaliviisaita valintoja kotona:

* Muista, että viemäri ei ole roskis.
* Vie maalit, lakat, liuottimet ja öljyt vaarallisen jätteen keräykseen.
* Palauta vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin.
* Vältä turhaa kemikaalien käyttöä.
* Valitse tuotteita, joissa on ympäristömerkki.
* Suosi Suomessa ja EU:ssa valmistettuja tuotteita.

Lisää aiheesta:

HSY:n uutinen
Kodin kemikaaleista löytyy tietoa osoitteesta pytty.fi
Lisätietoa vaarallisista jätteistä: hsy.fi/vaarallinenjate