Sakeille tarjottiin kahdenlaista laitetta, mutta ne pitivät enemmän puusta ja akryylista rakennetusta tunnelista.

Apinat pitivät liikenteen äänistä

Mitä ääntä apina kuuntelisi, jos se saisi valita? Korkeasaaren valkopääsakit pääsivät mukaan Aalto-yliopiston tutkimukseen, jossa testattiin apinoiden mieltymyksiä eri ääniä kohtaan. Samalla apinoiden reaktioita käytettiin kehittämään niille sopivaa kuuntelutilaa. Tutkimuksella haluttiin selvittää, miten äänet voisivat toimia tarhaeläinten virikkeenä.

Sakit yllättivät tutkijansa. Kun vertailtiin kuuntelevatko ne mieluiten tunnelmamusiikkia, vauhdikkaampaa elektronista musiikkia, sateen ropinaa, hiljaisuutta vai liikenteen ääniä, viimeksi mainittu oli näistä suosituin. Liikenteen ääniä kuunnellessaan sakit viihtyivät laatikossa kaikista pisimpään. Toiseksi eniten sakit viihtyivät hiljaisuudessa.

Vaikka tutkimuksessa ei osatakaan vastata siihen, miksi juuri liikenteen äänet miellyttivät sakien korvia, siinä kartutettiin tietämystä eläinystävällisistä tutkimusmenetelmistä, joissa eläin saa itse päättää, milloin ja miten tutkimusta tehdään.

Tutkimuksen aluksi valkopääsakit pääsivät vaikuttamaan siihen, millainen äänilaitteesta tuli. Tutkijat testasivat alkuun kahta mallia, ja rakensivat testin perusteella lopullisen tunnelimallisen laatikon. Näin varmistettiin, että kuuntelupaikka on apinoille miellyttävä.

Valkopääsakit suhtautuivat äänilaitteeseen suurella uteliaisuudella ja yrittivät tutkia, mistä ääni tulee. Ne testasivat laatikkoa käsillään ja hampaillaan. Kun apinat tottuivat laatikon läsnäoloon, aloitettiin datan keruu. Kun saki käveli laatikon sisään, ääninauha alkoi soida. Näin apinat oppivat nopeasti, että laitteen sisään meneminen synnytti ääniä tai musiikkia.

Lisää aiheesta:

Kuva: Roosa Piitulainen / Aalto-yliopisto.