Lippuautomaatilla maskikasvoinen mies.

Aikuisten 30 vuorokauden kausilippujen hinnat nousevat 3 eurolla

Aikuisten 30 vuorokauden kausilippujen hinnat nousevat vuoden 2021 alussa 3 eurolla, kerta- ja vuorokausilippujen hintoihin ei tule korotusta lainkaan. Vuosilipun ja säästölipun hinta laskee.

Uusi hinta saadaan kertomalla 30 vuorokauden hinta kymmenellä, kun kerroin on aiemmin ollut 11 kuukautta. Senioreiden eli 70 vuotta täyttäneiden alennus siirtyy päiväajan kertalipusta kausilippuihin. Heidän 30 vuorokauden kausilippunsa hinta laskee yli 40 prosenttia, esimerkiksi AB-alueen lippu 59,70 eurosta 34,50 euroon.

Hinnankorotukset ovat maltillisia. Lipputulovaje on kuitenkin 130 miljoonaa euroa. Sen kattamiseen tarvitaan kuntien lisäsubvention lisäksi myös valtion tukea ja EU:n tukirahoitusta. Kuntien joukkoliikenteen tuki suunnataan niille, jotka käyttävät joukkoliikennettä säännöllisesti. Niinpä 30 vuorokauden kausilipun subventioaste nousee peräti 70 prosenttiin.

Uusi alennuslippu 70 vuotta täyttäneille

Vuoden 2021 alussa 70 vuotta täyttäneet saavat uuden alennuksen: he voivat ostaa kausilippuja 45 prosentin alennuksella. Samalla kellonaikaan sidottu alennus kertalipusta jää pois. Kausilippu mahdollistaa matkustamisen kaikkina aikoina ja se on myös hinnaltaan hyvin edullinen. Esimerkiksi AB-alueella 30 vuorokauden alennuskausilippu maksaa 34,50 euroa ja tulee kertalippua edullisemmaksi jo silloin, kun tekee kuusi edestakaista matkaa kuukaudessa. Jos lipun ostaa kerralla koko vuodeksi, sen saa 29 eurolla kuukaudessa.

Lisää valikoimaa 

Vuoden alussa vuorokausilippujen valikoima kasvaa 8–13 vuorokauden lipuilla. Aluksi uusia lippuja voi ostaa sovelluksella, myöhemmin myös HSL-kortilla. Lippuvalikoimaan saadaan selkeyttä; HSL-kortilla ja HSL-sovelluksessa on saatavilla samat liput. Tarjolla on kausilippuja 14 ja 30, 60, 90, 120, jne. 270 vuorokaudeksi sekä kerta- ja lisävyöhykelippuja.

Bussinkuljettajat eivät enää myy lippuja

Korona keskeytti kuljettajien lipunmyynnin keväällä 2020, ja nyt käytännöstä on päätetty tehdä pysyvä vuoden alusta lähtien. Matkanteko nopeutuu merkittävästi, kun lipunmyynti ei viivytä bussia pysäkillä. Samalla käytäntö eri kulkuvälineissä yhtenäistyy.

Taulukko vuoden 2021 lippujen hinnoista (pdf)
Lippujen hinnat 2020

Lisää aiheesta
HSL

Kuva: HSL