Pilvien paino kertoo kahden kirjailijan surullisesta kohtalosta nukketeatterin keinoin – vain aikuisille!

| Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Irène Némirovsky oli ukrainan-venäläinen, nuorena perheensä kanssa Ranskaan emigroitunut juutalainen kirjailija. Tunnustettu kirjailija koki täydellisen hylkäämisen Vichyn Ranskassa. Eristettynä elämisen jälkeen Irène Némirovsky joutui keskitysleirille ja hän menehtyi Auschwitzissa vuonna 1942. Suomalainen Elvi Sinervo oli vasemmistolainen työläiskirjailija, Kiilan jäsen, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen jatkosodan aikana 1941–1944 mielipiteidensä vuoksi.

Esitys pureutuu kahden kirjailijan elämäntarinaan niiltä osin, joissa ne yhtyvät. Kirjailijan työ, äitiys, sodan ja kuoleman läsnäolo sekä kirjoittamisen voima ja pakko poikkeusoloissa ovat teemoja, jotka kulkevat sekä Némirovskyn että Sinervon elämässä. Pilvien paino yhdistää tapahtumia kirjailijoiden elämänhistoriasta sekä heidän tekstiensä kuvaamasta maailmasta.

Pilvien painossa Irene ja Elvi kohtaavat kahden nukketeatteritaiteilijan teoksessa, joka rakentuu tositapahtumien ja kuvitellun risteykseen. Irenen ja Elvin kokemusten myötä kuljetaan 1930-luvun painostavan tunnelman läpi kohti Euroopan raunioita. Näyttämöllä nukkejen kanssa Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo. Nuket ovat Laura Hallantien käsialaa ja ohjauksesta ovat vastanneet Mila Nirhamo ja Johanna Latvala

TeatteriQo on suomalais-ranskalainen esittävän taiteen ryhmä, jonka esitykset ovat poeettis-poliittista nykynukketeatteria.

Käsikirjoitus, ohjaus, lavastus: Mila Nirhamo
Äänisuunnittelu: Perrine Ferrafiat
Nukenrakennus: Laura Hallantie
Apulaisohjaus: Johanna Latvala
Työryhmän assistentti: Maria-Elina Koivula
Näyttämöllä: Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo

Ikäsuositus: 15+
Visuaalista esitystä pystyy seuraamaan sekä suomen- että ranskan- ja venäjänkielellä. 

Ensi-ilta Helsingissä, Caisassa to 15.10.2020 klo 19
muut esitykset Caisassa: pe 16.10. klo 19, la 17.10. klo 19, su 18.10. klo 15

Liput: 10/6 €

Caisa, Kaikukatu 4 B, Helsinki

www.caisa.fi

----------------------------------------

Hyvä toimittaja, tervetuloa ensi-iltaan! Saat pressiliput Caisasta kulttuurituottaja Jaana Lindmanilta, jaana.lindman@hel.fi

Jos ensi-illan ajankohta ei sinulle käy, voit varata pressilippusi myös johonkin toiseen esitykseen.

Myös lisätietoa ja haastattelupyyntöjä voi kysyä Jaana Lindmanilta.