Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antoi alueellisen suosituksen maskin käytöstä

| Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut. Näin ollen maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.

Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa. Suositukset koskevat kaikkia 12 vuotta täyttäneitä.

Maskin käytön suositus on valmistelu hyödyntäen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskipistetaulukkoa, eli arviota tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä.

Kaupunkien henkilöstölle suunnatut suositukset maskien käytöstä vahvistetaan erikseen ja niistä viestitään myöhemmin tällä viikolla.

Raportointi päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistuksista ja tartunnoista päättyy

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat päättäneet luopua päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistumistietojen raportoinnista, koska tieto ei ole enää vertailukelpoista aiempaan nähden.

THL päivitti syyskuussa ohjeensa alle 12-vuotiaiden koronatestauksesta sekä korona-altistumisten määrittelystä kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa. Testausohjeen sekä tartunnanjäljityksen merkittävien muutosten vuoksi altistustilanteiden raportointi ei ole enää tarkoituksenmukaista.

Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistustilanteissa selvitetään THL:n ohjeen mukaan vain varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa. Altistumisista ollaan edelleen yhteydessä huoltajiin ja annetaan toimintaohjeet.

Lisätiedot:

Helsingin kaupunki: pormestari Juhana Vartiainen / erityisavustaja Teresa Salminen, puh. +358 40 865 6961
Espoon kaupunki: kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä / kaupunginjohtajan sihteeri Stina Astala, puh. +358 43 826 5244
Vantaan kaupunki: kaupunginjohtaja Ritva Viljanen / kaupunginjohtajan sihteeri Annamaija Vihervirta, puh. +358 40 527 4565
THL: yksikönpäällikkö, ylilääkäri Otto Helve, puh. +358 29 524 7711
Etelä-Suomen aluehallintovirasto: aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, puh. +358 295 016 564
HUS: vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä / johdon sihteeri Jaana Niinivaara, puh. +358 50 427 2013

 

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.