Nutidsdansverket Void − A Psychodrama ger uttryck för en extrem upplevelse

| Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

”I processen har vi undersökt en sammanhängande och omformningsbar kropp, samt dess gränsöverskridande potential. Vi har varit särskilt intresserade av olikheten hos den uppträdande kroppen”, berättar verkets koreograf Jenni-Elina von Bagh.

Void – A Psychodrama är ett nätverk och en koreografi, som sammanflätats av tre artister och olika sceniska komponenter. De sceniska komponenterna leker med sanning och illusioner. Verket försöker uppnå en diffus resonans utanför estetik, stil, trender eller sociala krav. Tänk om den djupa betydelsen i konsten finns i dess överskott? Vad skulle frigöra oss, få oss att skratta åt något omöjligt?

Void – a psychodrama undersöker målmedvetet brytningen och kaoset inpå oss. Den blandar ihop begreppen människan och materian samt drama och scen. Föreställningen är tre artisters gemensamma försök att hitta yttring och en väg till en extrem inre upplevelse som överskrider människokroppen.

Verket inspireras av nutida filosofi och posthumanistiskt tänkande i förhållandet till okategorisering, distans och ankomstsevenemang. Verkets specifika utgångspunkt är ”void” (tomrum) (Elisabeth Grosz, 2017). Materiell och idealisk, där kropp och avsaknad av kropp flyter samman.

Filosofin fungerar som verkets inspiratör i det sceniska språket. Filosofin frigör den sceniska händelsen mot lek och humor.

”Vi dyker in i en tid som inte längre kan hanteras, utan är händelserik – en värld som precis har förlorat människans teknik och taktik.”

Arbetsgrupp:

Koreografi och koncept: Jenni-Elina von Bagh
På scenen: Jyrki Karttunen, Outi Markkula och Johannes Purovaara
Visualist och scenografi: Virpi Nieminen
Kostym: Ingvill Fossheim
Ljusplanering: Luca Sirviö
Ljudplanering: Tari Doris
Dramaturg: Otto Sandqvist
Produktiv hjälp: Sofia Suomalainen

Samarbetsaktörer: Ehkä-tuotanto; Kutomo, Open-ended ry   

Längd: 60 min 

Språk: icke språkbunden, under föreställningen används en del engelska

Biljetter: 15 / 10 € 

Föreställningar:

lö 7.8 kl. 19, premiär
må 9.8. kl. 19
ti 10.8 kl. 19
on 11.8 kl. 19

Caisa, Ekogatan 4 B, Helsingfors
http://www.caisa.fi/sv/framsidan

Bästa redaktör, välkommen till premiären eller någon annan föreställning! Pressbiljetter kan bolas av Caisas kulturproducent Johanna Rissanen, johanna.rissanen@hel.fi