Kulturcentret Caisa firar sitt 25-årsjubileum med en konstgåva till helsingforsarna

| Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

”I stället för en traditionell fest ville vi fira Caisas 25:e år genom att skänka konstupplevelser till helsingforsarna. Särskilt i pandemisituationen, när man inte har kunnat njuta av konst och kultur på traditionella sätt, har helsingforsarna häftigt längtat efter konst. Konstgåvorna kompletterar Caisas program för hösten, som även det genomförs i vårt kulturcenter från och med augusti. Caisas uppgift är att främja stadens mångfald i alla dess former och både höstens program och konstgåvorna stödjer denna mission”, berättar Caisas chef, Cátia Suomalainen Pedrosa.

Graffitimålningar och ett gemenskapligt lyktkonstverk

I augusti arrangeras konstverkstäder för personer i olika åldrar. Lördagen den 14 augusti kl. 10−12.30 och 13.00−15.30 målar man i barnens graffitiverkstad på Caisas innergård (Ekogatan 4B) en graffitimålning på temat Caisa under Pete Hende Nieminens sakkunniga handledning. Barnens verk visas i en månad från slutet av augusti på stängslet mellan fotbollsplanen i Aspnäset och Tavastvägen. I samband med evenemanget bedrivs även familjemotionsverksamhet som arrangeras av motionstjänsterna, såsom hinderbana för små barn, prickkastningsställe och kettlebellhandledning för föräldrar.

20.8. kl. 10−14.30 på Caisas innergård målar de unga graffitikonstnärerna Fabu Pires och Pyry Leskinen för första gången tillsammans en väggmålning på 3 x 6 meter kulturcentret Caisas 25-årsjubileum till ära. Helsingforsarna är välkomna på platsen att festa och trivas. Verket visas i en månad på Brödfabrikens innergård.

Av lyktor som skapades av stadsborna och konstnärer byggs ett gemenskapligt miljökonstverk som ska belysa höstens mörker. Stadsborna får piffa upp 250 lyktor och konstnärer från Berghäll får 25 stora lyktor. Helsingforsarna och invånarna i Berghäll kan delta i Caisas lyktverkstäder, som arrangeras med olika samarbetspartner på olika håll i Berghäll vecka 33 (16.8−21.8).Lyktorna som tillverkats i verkstaden ställs ut på Caisas innergård, i butikers skyltfönster och i träden längs Tavastvägen. Av lyktorna byggs en ljuskedja som man får beundra under höstens mörknande kvällar 18−25.9.2021.

Samba och modern samisk musik

Man kan även njuta av konstgåvan genom att dansa samba på Aspnäsplanen den 14 augusti kl. 15.45. Perkussiongruppen Samba Sinestesia från Helsingfors bygger på brasiliansk samba. Gruppen får sin inspiration från överallt i världen och bryter gränser, dock med respekt för traditioner. Helsingforsarna är välkomna med på musikresan som man får motion och energi av.

Musikföreställningen i Caisas konstgåva är Ulla Pirttijärvi & Ulda-ensemblens konsert Gávcci jagiáiggi – Åtta årstiderden 17 augusti kl. 17 på Musikhusets terrass. Den moderna samiska musikens konsert för en musikalisk dialog mellan den traditionella samiska kulturen och den moderna världen. Det akustiska ackompanjemanget av instrument ger plats för jojkningens rika och magiska ljudpalett och stödjer jojkningens egen ljudmiljö. Ensemblen har gett ut två skivor "Ulda" (2012) och "Roijk" (2018) och har sedan 2009 uppträtt såväl i Finland och andra nordiska länder som i USA, Tyskland, Frankrike och Ryssland.

Den gemenskapliga dansskulpturen Bakterien och webbföreställningar om dans

Caisa skänker helsingforsarna en förhandsföreställning av konstnärgruppen Compañía Kaari & Roni Martins gemenskapliga och tvärkonstnärliga verk Bakterien. Förhandsföreställningar av Bakterien-verket som erbjuds av Caisa ses på olika håll i stadskärnan torsdagen den 26 och fredagen den 27 augusti.

Det gemenskapliga och tvärkonstnärliga Bakterien är en levande dansskulptur som sprider sig i staden och vars konstnärliga innehåll är lika varierande som dess skapare. Bakterien kan ta vilken form som helst i händerna på de konstnärer som deltar, och representera vad som helst för fenomen eller sak. Bakterien genomförs i sin helhet i Helsingfors 20–26.9.2021. Närmare uppgifter om de unga konstnärerna och verket:

http://www.compania.fi/bakteeri (på finska)

Under höstsäsongen publiceras även två webbevenemang. Gabriela Ariana-kollektivets Syntyihin syvihin är en dansföreställning som har spelats in i Noux skogar och som handlar om förhållandet till naturen och upplevelsen om att vara utländsk. Vera Lapitskayas föreställning Seeds on the rock består av texter och ljud till en osynlig dansföreställning.

-------------------------------------------------

Caisas graffitiverkstad:

Barnens verkstad på Caisas innergård (Ekogatan 4B)
lör. den 14 augusti kl. 10−12.30 och 13−15.30
Ledare: Pete Hende Nieminen
Verkstadens storlek: 2 x 12 barn, eventuellt med föräldrar
Åldersrekommendation: 6+
Anmälningar: teemu.savikurki@hel.fi
Språk: finska och engelska


Lyktverkstäder:

  • Måndagen den 16 augusti kl. 12–15. Kinaborg seniorcenter. Internt evenemang för invånarna i centret. Ingen anmälan.
  • Tisdagen den 17 augusti kl. 16–19. Berghälls bibliotek. Anmälan: förnamn, efternamn, e-postadress, antalet deltagare. Anmälningarna: teemu.savikurki@hel.fi
  • Onsdagen den 18 augusti kl. 9–12.Fiskehamnens daghem. Internt evenemang för barnen i daghemmet. Ingen anmälan.
  • Lördagen den 21 augusti kl. 12–15. Lyktverkstad i Caisa (lokal: Maissi). Avsett för alla villiga.Anmälan: förnamn, efternamn, e-postadress, antalet deltagare. Anmälningar: teemu.savikurki@hel.fi

------------------------------------------------

Caisa, Ekogatan 4 B, Helsingfors
http://www.caisa.fi/sv/framsidan