Improvisoitua musiikkia ja liikkuvaa kuvaa yhdistelevä live-elokuva Breaks at Dawn vie suurkaupunkien yöhön

| Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Mitä tapahtuu ympärillämme yöllä, kun suurin osa meistä nukkuu ja aika ei ole oikeasti olemassa? Breaks at Dawn liikkuu pimeyden tunneilla, jolloin mitään ei tapahdu: arjen ulkopuolella, välitilassa ennen miljoonakaupungin heräämistä.

Livenä muotoutuvassa teoksessa visuaalinen materiaali keskustelee äänimaiseman kanssa. Esityksen aikana mediataiteilija Nina-Maria Oförsagd leikkaa VJ-ohjelman avulla tarinan musiikille, jonka kansanmusiikki-jazz-yhtye Barlast luo. VJ-lyhenne tulee sanoista video jockey (vrt. DJ) ja sillä viitataan reaaliaikaiseen kuvantuottamiseen. Työskentelytavalla syntyy hetkessä elävä kokeellinen elokuva, jota edes esiintyjät eivät ole nähneet ennalta.   

Oförsagd käyttää teoksessa urbaaneissa aasialaisissa miljoonakaupungeissa (Tokio, Hong Kong, Taipei sekä kuvitteellinen Lin-Tsi) kuvattua aineistoa. Hän etsii erilaisista uniikeista ympäristöistä sijainteja, joissa hän pystyy sujahtamaan taianomaiseen aikakerrokseen rakentaakseen ja visualisoidakseen fiktiivisiä maailmoja ja tunnelmia. Oförsagd työskentelee myös paikallisten taiteilijoiden kanssa hyödyntäen performanssia ja improvisaatiota. 

Barlast ottaa vaikutteita eurooppalaisesta jazzista, pohjoismaisesta kansanmusiikista ja vapaasta improvisaatiosta sekä tutkii improvisaation ja säveltämisen rajapintaa. Vuonna 2016 Helsingissä perustettu kvartetti on tähän mennessä julkaissut kaksi albumia: Ihantola (2017) ja Svanvik (2019).

 

Tekijät

Philip Holm - kontrabasso ja syntetisaattori  

Heikki Hänninen - kitarat 

Minna Koskenlahti - lyömäsoittimet ja huilu 

Sanna Salonen - sopraanosaksofoni, bassoklarinetti ja mänkeri 

Nina-Maria Oförsagd – live visuals 

 

***

 

Esitys striimataan Caisan Facebookiin ja Helsinki-kanavalle perjantaina 12.3. klo 19. Lisäksi striimaus tulee esille Barlastin YouTube-kanavalle, jossa se on näkyvissä tallenteena kolmen päivän ajan. Esityksen katsominen on maksutonta.

Esitys kuvataan Kulttuurikeskus Caisan salissa, jossa teos oli tarkoitettu esitettävän yleisölle. Koronavirustilanteen takia esitys siirrettiin verkkoon.

Kesto: 75 min