Helsinki valmistautuu viikonlopun lumipyryyn

| Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ilmatieteen laitoksen tämän aamun ennusteen mukaan Helsingissä alkaa voimakas lumipyry lauantai-iltana 2. helmikuuta. Sunnuntaipäivään mennessä uutta lunta arvioidaan kertyvän noin 15–20 senttimetriä. Voimakas lumisade voi jatkua Helsingissä myös sunnuntai- ja maanantai-illan välillä.

Lumisateet ovat jatkuneet Etelä-Suomessa jo useamman päivän ajan, joten lunta on jo lähtökohtaisesti paljon. Paksuuntuvat nietokset vaikeuttavat kulkemista ja liikennettä entisestään, joten viikonlopun lumitilanne voi olla liikkujille haastava.

Helsingin kaupungin koko kalusto on jo käytössä lumen auraamiseksi, ja kaupunki järjestää lisätyövoimaa ja -kalustoa pahimman lumitilanteen ajaksi. Kaupunki selvittää parhaillaan myös väliaikaisten pysäköintipaikkojen järjestämistä sopiville torialueille ja aukioille.

Kaupungin tilaamia lumitöitä tekevät sekä kaupungin oma palveluntuottaja Stara että yksityiset urakoitsijat.

Helsingin kadut, jalkakäytävät ja pyörätiet aurataan hoitoluokituksen eli kiireellisyyden mukaan. Ensin turvataan tärkeimmät kulkuväylät eli pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa niiden jälkeen.

Lumen tulosta selvitään parhaiten yhteistyöllä. Kaupunki kehottaa asukkaita valppauteen liikenteessä ja tarkkailemaan ajoneuvojen siirtokehotuksia. Urakoitsijoille on tärkeää antaa työrauha – kaduille pysähtyneitä koneita ei ole turvallista lähestyä.

Kaupunki muistuttaa myös lumiin liittyvistä vastuista. Helsingin kantakaupungissa kaupunki hoitaa ajoradat, mutta jalkakäytävien auraus ja hiekoitus sekä lumen poisvienti kuuluvat kohdalla olevalle kiinteistölle. Kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on myös poistaa ajoradalta jalkakäytävän viereen auratut lumivallit. 

Muistilistat avuksi talven tuiskuihin 

 • Helsingin kadut, jalkakäytävät ja pyörätiet aurataan kiireellisyyden mukaan eli ensin tärkeimmät pääkadut ja joukkoliikenteen väylät. Hiljaisemmille asuntokaduille päästään näiden jälkeen.
 • Vanhempien on hyvä kertoa lapsille, että lumikasat yleisillä alueilla eivät ole turvallisia leikkipaikkoja, sillä kasoja voidaan tulla milloin tahansa lastaamaan kuorma-auton kyytiin.
 • Maltti on valttia liikenteessä. Katujen lumikasat saattavat joissain paikoissa rajoittaa näkyvyyttä.
 • Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voi tarvittaessa jättää palautetta Helsingin kaupungin palautejärjestelmään (www.hel.fi/palaute). Palaute ohjataan mahdollisimman pikaisesti alueen vastaavalle työnjohtajalle.

Vinkit auton omistajalle

 • Tarkkaile siirtokehotuksia ja siirrä autosi, jotta auraaminen onnistuu.
 • Voit myös tilata tekstipalvelun, joka kertoo, milloin auto tulee siirtää. Ohjeet palvelun tilaamiseen: hel.fi/ajoneuvosiirrot
 • Normaalit siirtokylttien mukaiset viikkosiivoukset saattavat paikoittain viivästyä, koska aurattavaa on nyt poikkeuksellisen paljon.
 • Jos et tarvitse koko talvena autoa, sen voi siirtää Tattarisuon autohotelliin pitkäaikaissäilytykseen.
 • Jos auto on jo siirretty, paikan saa selville tekstaamalla AS (väli) rekisteritunnus numeroon 040 8481 857, niin paluuviesti kertoo siirretyn auton osoitteen. Yhden haun hinta on 0,047 euroa. Esimerkkiviesti: AS ABC-123

Kiinteistön omistajan vastuut

 • Pihojen ja kattojen lumet ovat kiinteistöjen vastuulla. Samoin tonttien sisäänajokohtien avaus aurauksen jälkeen.
 • Lumet tulee kuljettaa kaupungin lumenvastaanottopaikoille. Tonttien lumia ei saa tuoda kaduille tai puistoon, eikä niillä saa tukkia jalkakäytäviä.
 • Kattojen lumikuormia tulee seurata aktiivisesti ja ryhtyä tarvittaessa lumen poistoon.
 • Kantakaupungissa kiinteistöjen vastuulla on myös jalkakäytävien auraus, liukkaudentorjunta ja ajoradalta auratun lumen kuljettaminen vastaanottopaikoille. Linkki vastuukaavioon ja karttaan.