Helsingin uimarannoilla veden laatu on hyvä ja sinilevätilanne rauhallinen

| Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne on edelleen rauhallinen Helsingin uimarannoilla, eikä sinilevää havaittu näytteenoton yhteydessä millään tutkitulla rannalla. Uinninvalvojat ovat tällä viikolla havainneet muutamalla Helsingin uimarannalla vaihtelevia määriä sinilevää. Sinilevien määrä ja esiintyvyys rannoilla vaihtelevat suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa, erityisesti lasten, välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.  

Merivedet edelleen viileitä Helsingin edustalla

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla Helsingin edustan lahdista. Meriveden pintalämpötila on noussut hieman viime viikosta, ja on nyt 15-18 astetta.

Sinilevien määrä lahtialueilla vaihtelee, mutta ei ole merkittävästi lisääntynyt viime viikosta. Paikoitellen havaittiin rihmamaista Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukujen sinilevää, joista jälkimmäinen voi muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Myös ulommilla merialueilla sinilevää on sekoittuneena vesipatsaaseen.

Epävakaa ja tuulinen sää on ehkäissyt sinilevien pintakukintojen muodostumista. Viikonlopulle ennustetun helteen myötä sinilevien runsastuminen on kuitenkin odotettavissa. Runsastuva sinilevä näkyy vedessä aluksi vihreinä tai kellertävinä tikkuina tai hippusina. Määrän edelleen kasvaessa veden pintaan voi muodostua vihertäviä sinilevän muodostamia viivoja, sekä lopulta lauttoja.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä.