Drömmar om ett nytt hemland – Sibiry Konates verk har premiär på Stoa i oktober

| Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I verket Unelma – Rêve uppträder nio konstnärer med västafrikansk bakgrund samt musiker och dansare. De kommer från Burkina Faso, Senegal och Guinea och har bosatt sig i Finland och andra nordiska länder. En viktig del av verket är nordiskt samarbete både mellan artister och när det gäller verkets besöksplatser. En av verkets uppträdare bor i Sverige och en i Danmark. Efter premiären åker verket på turné till andra håll i Finland, De nordiska länderna och Västafrika.

Nutidsdans fungerar i verket som ett universellt språk, som en bro över lokala skillnader. Vart och ett av de tre länderna har olika musiktraditioner och olika traditionella rytmer. I verket spelar musiker ländernas traditionella instrument. Genom den traditionella musiken och rytmen i länderna i Västafrika har man möjlighet att förstå ländernas historia, berättelser och filosofi.

Verket funderar på hur vi kan forma vår egen traditionella kultur för att motsvara nutiden och ett nytt land och en ny kultur utan att överge vårt ursprung. Anpassning kräver flexibilitet och öppenhet. I centrum för verket finns ett kulturellt utbyte – verket belyser den ursprungliga västafrikanska konsten och samtidigt visar hur den västafrikanska kulturen tar intryck av det nordiska och västerländska samhället och hur dess uttryck förändras till följd av det kulturella utbytet.

Unelma – Rêve handlar om interkulturalism, att vara mellan två kulturer och att anpassa sig till en ny kultur och utvecklar det nordiska konstfältet mångformigare. En av kulturfältets utmaningar för tillfället är integrationen av konstnärer med invandrarbakgrund. Projektet är mångstämmigt och mångsidigt och lyfter fram afrikansk traditionell dans och musik samt belyser afrikanska invandrares arbete, liv och erfarenheter i De nordiska länderna.

Sibiry Konate är en burkinier danskonstnär, koreograf och danslärare som i sitt arbete kombinerar nutidsdans med traditionell västafrikansk dans. Han har arbetat och uppträtt i Finland sedan 2010.

Arbetsgrupp

Koreograf, regissör, uppträdare: Sibiry Konate
Uppträdare: Mamadou Ndoye (musiker), David Dioubaté (dansare, Sverige), Alkhaly Camara (dansare, Danmark), Absa Mbaye (dansare), Mbacke Sene Niang (dansare), Alya Yattara (musiker), Lassina Ouattara (musiker), Mansare Guirassy (musiker)
Ljusplanerare: Anttoni Halonen
Producent: Inari Pesonen
Produktion: Sibiry Konate, Kulturplattform Interkult

Föreställningar:

lör 30.10. kl. 19 (premiär)
sön 31.10. kl. 15

Stoa
Åbohusvägen 1, Helsingfors
www.stoa.fi

*************************

Bästa journalist, välkommen till premiären eller till en annan föreställning! Du får pressbiljetterna från kulturproducent Sanna Nuutinen i Stoa, sanna.nuutinen@hel.fi .