Suoraan sisältöön

Väite: Vain täysin terveenä töihin

Kovassa flunssassa ei kannata tulla töihin tartuttamaan muita. Mutta vakavakaan sairaus ei tee aina ihmistä työkyvyttömäksi.
Maalaisjärkikin sanoo, että vatsataudissa tai kovassa kuumeessa ei pidä tulla töihin. Silti sairaskin voi tehdä työtä. Ihmisellä voi olla vakavakin sairaus, mutta hän kokee olevansa työkykyinen ja haluaa olla töissä. Työn tekeminen voi olla hänelle terveyttä edistävää.

Julkisessa keskustelussa sairauspoissaoloista määritellään ihminen herkästi joko terveeksi tai sairaaksi. Ihminen ei kuitenkaan ole välttämättä joko terve ja työkykyinen tai sairas ja työkyvytön. Yhteiskuntamme osin tukee tätä mustavalkoista ajattelua, joka osaltaan lisää sairauslomia ja korkeita työkyvyttömyyslukuja.

Kivun hoitoon perehtynyt työterveyslääkäri ja työterveyden dosentti Helena Miranda kehittää parhaillaan työterveyshuoltoon toimintamalleja kipuoireiden hoitoon ja työkyvyn tueksi.

– Kipuoireisen sairauslomalle on usein aihetta, muttei nykykäsityksen mukaan niin usein kuin tähän asti on ajateltu. On työntekijän etu, että hänen kipuaan hoidetaan ja työkykyään tuetaan monipuolisin keinoin eikä vain passiteta sairauslomalle särkylääkereseptin kanssa. Joskus kipuoireiden kanssa työssä jatkaminen, vaikka tilapäisesti itselleen sopivaksi muokatussa työssä voi nopeuttaa toipumista ja vähentää työkyvyttömyyden riskiä jatkossa. Pitkään pois töistä oleminen ei yleensä paranna pitkäaikaisia kipuoireita vaan saattaa jopa hidastaa toipumista ja entisestään huonontaa työkykyä, Miranda muistuttaa.

JAA