Suoraan sisältöön

Lääkärillä ei ole tehokkaita flunssalääkkeitä takataskussa

Flunssassa töitä voi tehdä voinnin mukaan

Kurkku vihloo, painetta tuntuu poskissa, yskittää ja räkä virtaa. Kyse on todennäköisimmin virusten aiheuttamasta flunssasta, joka on ihmiskunnan yleisin sairaus. Ihmiset hakeutuvat usein hoitoon heti oireiden alettua tai niiden kestettyä vasta muutaman päivän. Lääkäri ei kuitenkaan voi yleensä edesauttaa paranemista, oli kyseessä sitten flunssa, influenssa, keuhkoputkentulehdus tai poskiontelotulehdus.

Työterveys Helsingin asiantuntijalääkäri Jussi Mustonen kannustaa jättämään välistä ”varmuuden vuoksi” -lääkärikäynnit edellä mainittujen tautien takia. Flunssasta tai influenssasta paranemiseen voi mennä joka tapauksessa 2−3 viikkoa. Lääkkeet eivät nopeuta paranemista flunssasta ja lyhentävät influenssaa vain vajaalla päivällä. Kaikilla flunssaa potevilla on jonkinlaista tulehdusta poskionteloissa ja usein myös keuhkoputkissa.

− Asiakas hukkaa usein aikaansa hakeutumalla lääkäriin. Kokeista ja kuvauksista ei ole hyötyä, jos oireet ovat tavalliset. Antibiootit eivät auta flunssaan tai keuhkoputkitulehdukseen ja harvoin poskiontelotulehdukseen. Yskänlääkkeillä ei ole pystytty todistamaan tehoa flunssayskään, ja reseptilääkkeet ovat yhtä tehottomia, mutta haitallisempia. Limakalvoa supistavat nenäsuihkeet auttavat nuhaan, mutta niitä saa ilman reseptiä. Lääkärillä ei siis juurikaan ole tarjottavaa, Mustonen selvittää.

Mitä sitten voin tehdä parantuakseni mahdollisimman pian?

− Lähinnä voit vain odottaa oireiden helpottamista. Höyryhengitystä, nenäkannua ja nesteiden nauttimista suositellaan usein, mutta niiden vaikutusta oireisiin ei ole todistettu tutkimuksilla. Myöskään vitamiinien ja luontaistuotteiden vaikutuksista ei ole todisteita, mutta kaupaksi ne silti menevät.

Töitä voi tehdä voinnin mukaan

Mustonen rohkaisee myös kyseenalaistamaan ajattelutapojamme sairauslomasta. Suomessa sairauslomia kirjoitetaan paljon. Hollannissa hoitava lääkäri ei kirjoita sairauslomaa lainkaan, vaan työntekijä neuvottelee työnantajan kanssa. Englannissa lääkärintodistus on kuvaus siitä, millaisiin tehtäviin työntekijä kykenee ja poikkeustapauksissa suositus on sairausloma.

− Mietimme usein, mitä sairaana ei voi tehdä. Rakentavampaa olisi miettiä, mitä voi tehdä. Flunssainen voi tilapäisesti tehdä paperityötä tai etätyötä. Jos työ on ruumiillisesti raskasta tai vointi on kauhean huono, voi sairausloma olla tarpeen. Flunssassa pahimmat oireet kestävät pari päivää, joten sairaustodistusta ei yleensä tarvita, Mustonen sanoo.

Älä murehdi tartuttamista

Työkavereiden tartuttamista ei kannata murehtia. Tartuttaminen alkaa jo ennen oireiden puhkeamista ja voi jatkua muutaman viikon. Jopa neljännes tartunnan saaneista pysyy oireettomana ja tartuttaa tietämättään. Tartuttajia on niin paljon, ettei sairastuneiden laittaminen karanteeniin moneksi viikoksi auttaisi.

− Kädet ovat flunssan tärkein tartuntareitti, ja niillä virus viedään nenään tai silmään. Paras ehkäisy on käsien peseminen ja niiden pitäminen pois naamalta. Influenssa tarttuu herkemmin yskimällä, mutta yleensä oireet pakottavat jäämään kotiin joka tapauksessa.

 

Teksti: Emilia Rodriguez

JAA