Suoraan sisältöön

Asiantuntijoidemme vinkit työkesään

Kesä antaa hyviä mahdollisuuksia rikkoa rutiineja
Kesällä toivumme pitkästä työvuodesta ja keräämme voimia tulevaa syksyä varten. Mutta jos olen kesällä töissä, miten voisin rikkoa työrutiinejani? Mitä minun kannattaa ottaa huomioon, kun työskentelen kesähelteillä? Palvelupäällikkömme ja työterveyshoitajamme Jaana Jyrkämä ja Marja Poikonen jakavat vinkkinsä parempaan työkesään.

−Nesteytys on tärkeää, kun ilman lämpötila nousee. Töissä ei välttämättä huomaa janon tunnetta, vaan kuivuminen tuntuu päänsärkynä ja väsähtämisenä. Myös lihasjäykkyys voi olla kuivumisen oire, Jyrkämä sanoo.

Nesteytyksen lisäksi työn tauottaminen ja kevyt vaatetus ovat keinoja, joilla voi hallita kehon sisäisen lämpötilan nousua. Kesällä työpaikkojen sisäilman lämpötila nousee herkästi, kun aurinko porottaa ulkona ja lämpötila nousee yli 20 asteeseen. Työtiloihin voi laittaa ristivedon ja ottaa tuulettimet käyttöön. Helteellä ei saa unohtaa syömistäkään.

−Kesällä monipuolisesti syöminen on tärkeää, vaikka helle veisi suurimman ruokahalun pois. Varaa töihin evääksi suolatasapainoa ylläpitäviä eväitä, vaikka suolapähkinöitä, Poikonen vinkkaa.

Myöskään suojautumista auringon uv-säteilyltä ei kannata vähätellä ulkotöissä. Suojaava vaatetus ja korkeakertoiminen aurinkovoide auttavat vähentämään ihosyövän riskiä ja ehkäisemään myös ryppyjä. Lisäksi kotona illalla voi panostaa kehon hyvinvointiin.

−Kesällä ahertajan kannattaa ottaa päivän päätteeksi viileä suihku kotona ennen nukkumaan menoa. Näin elimistö palautuu paremmin rankasta päivästä, Poikonen kertoo.

Torilounas ja kesäherkut tuovat ihmiset yhteen

Suosituimpaan loma-aikana eli keskikesällä töissä on yleensä vähemmän väkeä kuin tavallisesti, ja siksi tunnelma voi olla erilainen. Jyrkämä kannustaa panostamaan me-henkeen yhdessä töissä olevien kesken ja rikkomaan työpäivän rutiineja.

−Töissä viihtyminen parantuu ja joukkonne tiivistyy, kun käytte yhdessä torilla ruokatauoilla, puistossa syömässä eväitä ja ostatte vuorotellen jäätelöä, herneitä tai kirsikoita yhteiseen keittiöön. Myös pellolta tai omasta pihasta voi tuoda kukkia taukohuoneeseen kaikkien iloksi, Jyrkämä sanoo.


Teksti: Emilia Rodriguez

JAA