Suoraan sisältöön

Työfysioterapeuteilta neuvoja kivun lievitykseen

Nopea pääsy työfysioterapeutin vastaanotolle ehkäisee  tuki- ja liikuntaelinkipujen pitkittymistä.

Tuki- ja liikuntaelinkipujen pitkittymistä voidaan ehkäistä, kun fysioterapeutilta saa ohjeet kivun lievittämiseen ja hoitamiseen mahdollisimman varhain. Aikaisessa vaiheessa oireisiin tarttuminen nopeuttaa toipumista ja näin lyhentää myös sairauslomaa.

Työterveys Helsingin Kipu ja työkyky -hankkeessa on kokeiltu työfysioterapeutin suoravastaanottoa. Suoravastaanoton tarkoituksena on ohjata muun muassa alaselän kivuista kärsivä suoraan fysioterapeutin vastaanotolle lääkärikäynnin sijaan. Tällöin hoitoon pääsee heti eikä joudu odottamaan lääkäriaikaa.

– Aiemmin työfysioterapeutin vastaanotolle pääsi vain lääkärin lähetteellä, ja usein siinä vaiheessa kivut ovat päässeet jo pitkittymään. Nyt ajan voi saada nopeasti suoraan työterveyshoitajan arvion perusteella, ja asiakas saa fysioterapeutilta nopeasti täsmäohjeita, miten kipuun pystyy vaikuttamaan, kertoo palvelupäällikkö Tuija Toikka.

Varhaisessa kivun vaiheessa pystytään puuttumaan siihen, että elimistöä uhkaavaa liikuntaelinvauriota ei pääse syntymään lainkaan ja elimistön hälytystila saadaan laukaistua. Jos lihas- tai kudosvaurio on jo syntynyt, vastaanotolla saa ohjeita, miten paranemista voidaan nopeuttaa. Kun kipu on päässyt kroonistumaan, vaurio on usein korjaantunut, mutta kipu on jäänyt päälle.

Työfysioterapeutin kanssa mietitään, miten työssä voisi pärjätä kivun kanssa ja työtapaa muokata väliaikaisesti tai pidempikestoisesti siten, että työstä selviytyy paremmin.

– Herkästi käy niin, että kivun takia ei uskalleta liikkua lainkaan. Fysioterapeutti kannustaa liikkumaan – pelkkä lepo ja kipulääkkeet eivät useinkaan auta liikuntaelinsairauksissa, vaan ne vaativat sopivaa aktiivisuutta ja mahdollisen rasitustilanteen korjaamista, Tuija Toikka toteaa.

 

Teksti: Alisa Kettunen

JAA