Hoppa till innehållet

20 skäl till att arbeta inom social- och hälsovårdssektorn i Helsingfors

Som anställd inom social- och hälsovården kan du vara säker på att ditt arbete är krävande, viktigt och meningsfullt.

Förutom ett intressant arbete och en trevlig boendemiljö erbjuder Helsingfors stad även många anställningsförmåner för sina anställda. Den nyaste personalförmånen inom social- och hälsovården i Helsingfors innebär att arbetsgivaren kan betala säsongsavgiften för stadscyklarna åt sina anställda.

Vi har samlat 20 goda skäl till att jobba hos oss. Klicka på de länkar du är intresserad av eller läs allt genom att skrolla genom sidan. Du kommer att märka att Helsingfors erbjuder mycket att se, uppleva och göra som motvikt till arbetet.
Sök jobb hos oss redan i dag!1. Rabatter med personalkort

Personalkortet är nyckeln till stadens personalförmåner

Staden har förhandlat fram rabatter på produkter och tjänster för sina anställa hos många olika företag i Helsingfors. Du får också rabatter på inträdesavgifter till teatrar, museer och utställningar samt idrottsanläggningar och simhallar. De gällande rabatterna finns i intranätet.

De rabatter som är tillgängliga med personalkortet finns listade i intranätet. Ha alltid med dig ditt kort, eftersom det fungerar som bevis för att du har rätt till de avtalade rabatterna.

Som visstidsanställd har du tillgång till samma förmåner som fast anställda så länge din anställning varar.

2. Bostäder

Finns det någon ledig bostad? Javisst!

Ilmakuva Helsingistä Länsi-Pasilan yltä. Kuvassa näkyy taloja. Kuva: 3DRender/Helsinki Marketing
Bild: 3D Render / Helsinki Marketing

Du behöver inte gå miste om jobb på grund av brist på en bostad, eftersom Stadin asunnot erbjuder tjänstebostäder på olika håll i staden. Bostaden är knuten till en anställning. Syftet med tjänstebostäderna är att hjälpa nya anställda att börja arbeta snabbare och göra det lättare för dem att slå sig ner i Helsingfors. Vi kanske inte kan erbjuda din drömbostad, men med en tjänstebostad får du tid att i lugn och ro leta efter ett hem som är perfekt för dig. Vi kräver ingen hyresgaranti, och hyran dras direkt från din lön.

Här kan du bekanta dig med Helsingfors stads tjänstebostäder.

3. Hobbyverksamhet

Utöva din hobby i en personalklubb

Du kan ansluta dig till hobbyklubbar för din egen arbetsplats, för social- och hälsovårdssektorn eller för hela stadens personal. Klubbens verksamhet kan fokusera på en viss hobby eller omfatta många olika typer av fritidsaktiviteter.
Du kan också samla en grupp som har samma intresse som du och grunda en egen klubb. Staden stödjer klubbverksamhet bland personalen genom rekreationsanslag.

4. Fritid i Helsingfors

Livet är inte bara arbete

Helsinki-päivän juhlijoita Esplanadilla Kuva:Lauri Rotko/Helsinki Marketing
Bild: Lauri Rotko / Helsinki Marketing

Helsingfors erbjuder fritidsaktiviteter för alla smaker. Du kan njuta av storstadens puls eller naturens lugn.
På webbplatsen MyHelsinki hittar du information om sevärdheter, evenemang och aktiviteter. Bläddra i 365-fotoalbumet eller se vad som händer om en vecka eller just nu. På webbplatsen finns mycket aktuell information om evenemang, aktiviteter och sevärdheter i Helsingfors.

Många associerar Helsingfors med folkmassor och oväsen. I staden finns dock även många parker och urban natur. Centralparken består till största delen av skog, Vik erbjuder fina möjligheter för fågelskådning och Vanda å är populär bland fiskare.

Kalastajia laiturilla Kuva Carl Bergman/Helsinki Marketing
Bild: Carl Bergman / Helsinki Marketing 

5. Personalkassans tjänster

Personalkassan erbjuder avgiftsfria banktjänster

Som anställd inom staden har du möjlighet att ansluta dig till personalkassan.

Till skillnad från kommersiella banker strävar personalkassan inte efter maximal vinst, utan endast efter att täcka sina kostnader. Via personalkassan kan du exempelvis spara pengar, betala räkningar och exempelvis ansöka om ett bostadslån.

En förutsättning för medlemskap är en fast anställning eller visstidsanställning på minst ett år.


6. Säsongsavgift för stadscyklarna

Ta dig fram på cykel

Bild: Kuvatoimisto Kuvio / Helsinki Marketing

Social- och hälsovårdssektorn i Helsingfors kan betala säsongsavgiften för stadscyklarna åt sina anställda.
Personalförmånen är personlig och stadscyklarna får användas både i samband med arbete och på fritiden. Den som är anställd hos oss i minst en månas utan avbrott kan få förmånen. Personalförmånens värde är 30 euro, och normal förskottsinnehållning debiteras.

Mer information och anvisningar finns på HRT:s webbplats för stadscyklarna.

7. Utbildning för utveckling av yrkeskunskapen

Fortbildning piggar upp i vardagen och inspirerar till utveckling

Kolme sairaanhoitajaa harjoittelee nukella elvytystä Suursuon sairaalassa.

Bild: Återupplivningsövning på Storkärrs sjukhus

Kompetensutveckling är viktigt för oss, eftersom kunniga och motiverade medarbetare tryggar högklassiga tjänster. Vi ordnar årligen över tusen utbildningstillfällen för personalen inom stadens social- och hälsovården, och personalen deltar också i utbildningar anordnade av utomstående aktörer.

Kompetensutvecklingen styrs av sektorns vision och strategiska mål samt förändringar i vår verksamhetsmiljö.

Personalen får möjlighet att utveckla sina yrkesfärdigheter, arbetsgemenskapsfärdigheter, språkkunskaper och datateknikfärdigheter. För cheferna ordnar vi många olika utbildningar i ledarskap och chefsarbete. Vi hjälper också våra medarbetare att tillägna sig nya kunskaper genom olika aktuella temautbildningar.

För att säkerställa kompetensutvecklingen utarbetar varje arbetstagare tillsammans med sin chef en personlig kompetensutvecklingsplan som en del av de årliga resultat- och utvecklingssamtalen.

8.Motion

Vi erbjuder mer än hundra timmar ledd personalmotion i veckan

Kuvassa näkyy lenkkitossu, jonka nauhoja lenkkeilijä sitoo. Kuva Aleksi Poutanen/Helsinki Marketing

Bild: Joggare knyter skosnören. Aleksi Poutanen / Helsinki Marketing

Oavsett om du är nybörjare eller van motionär hittar du många olika aktiviteter till ett förmånligt pris eller helt gratis.
Vårt utbud av motion för stadens anställda varierar månadsvis. På programmet finns ledd och självständig motion, kurser, möjlighet att bekanta sig med olika grenar samt kampanjer och evenemang.

Helsingfors uppmuntrar både sina invånare och sin personal att röra på sig. Hitta en motionsform som passar dig på webbplatsen Helsinki liikkuu.

9.Lunchförmån

God lunch förmånligt

Med personalkortet får du goda och näringsrika luncher på restauranger som drivs av Servicecentralen Helsingfors och Palmia. Du kan betala för måltiden med ditt personalkort. Beloppet dras då direkt från din lön. Vi har flera personalrestauranger i olika delar av staden.

10. Kunskaps- och färdighetsutbyte

Vi uppmuntrar till kunskaps- och färdighetsutbyte

Kuva kotisairaalan käytävältä, jossa etualalla kotisairaalan sairaanhoitaja on selin pinkissä hupparissa.

Färdighetsutbyte utökar kompetensen och hjälper de anställda att utveckla sina egna och arbetsgemenskapens arbetssätt.
En del lediga tjänster tillsätts internt. Vi har även ordnat möjlighet till färdighetsutbyte för situationer där anställda byter uppgifter med varandra för en viss tid.

11. Lön och arvoden

Lön naturligtvis, och så lite extra om du gör bra ifrån dig.

Penninglönen utgörs av en lön som fastställts enligt arbetets kravnivå och ett eventuellt arbetserfarenhetstillägg. Arbetserfarenhetstillägg betalas utifrån antalet år i arbetet och varierar något mellan olika avtalsbranscher. Lönen betalas ut den 14:e dagen i månaden för fast anställda och den sista dagen i månaden för visstidsanställda.

Den som gör bra ifrån sig i arbetet under en längre tid kan få individuella tillägg, och för särskilda framgångar och goda prestationer betalas engångsarvoden. För uppnående av på förhand överenskomna resultatmål betalas bonus.
Dessutom erbjuder vi idé- och innovationsarvoden, utbildararvoden och arvoden för studieprestationer. Vi kommer också ihåg våra anställda på bemärkelsedagar.

12. Introduktion

Introduktionen hjälper dig att se på jobbet med nya ögon

Perehdytystilanne Suursuon sairaalassa, jossa kaksi sairaanhoitajaa ovat tietokoneen edessä.

Introduktionens längd beror på anställningens längd. För ett kort vikariat får du en lättare introduktion, och för ett långt vikariat eller en fast anställning ordnas grundligare introduktion.

Introduktionstiden ger hela arbetsgemenskapen möjlighet att utvecklas i sitt arbete. Samtidigt som du får lära dig om dina uppgifter och arbetsplatsens praxis får du också föra fram ditt eget kunnande och dina synpunkter gällande arbetet och arbetsgemenskapen.

Chefen har huvudansvaret för introduktionsprocessen, men även dina kolleger bidrar till introduktionen. I bästa fall deltar hela arbetsgemenskapen.

13. Cykelförmån och arbetsresesedlar

Arbetsresesedlar eller stöd för inköp av en ny cykel

Mies kantaa polkupyörää olkapäällään sisätiloissa Kuva Jussi Hellsten/Helsinki Marketing
Bild: Jussi Hellsten / Helsinki Marketing

Resesedlarna för anställda är personliga biljetter som kan användas för alla resor med kollektivtrafik. Förmånen är 10 € per månad, och beroende på anställningens längd kan du lösa ut alla dina sedlar för ett år i taget. Om du är berättigad till arbetsresesedlar för hela kalenderåret är din förmån 120 €.

Cykelförmånen är ett alternativ till arbetsresesedlarna. Tanken med cykelförmånen är att ge stöd för anskaffningen av en ny cykel. Du kan ansöka om förmånen för högst två år i taget. Dess maximala värde är då 320 €. Till skillnad från arbetsresesedlarna räknas cykelförmånen dock som skattepliktig inkomst.

14. Fungerande kollektivtrafik

Ta dig smidigt dit du ska

Iltakuva Pasilan asemalta, jossa näkyy juna ja  tyttö ostoautomaatin edessä.Kuva Kuvatoimisto Kuvio Oy/Helsinki Marketing
Bild: Människor på tågstationen. Kuvatoimisto Kuvio / Helsinki Marketing

På nätet hittar du praktisk information om hur du tar dig fram i Helsingfors. I Helsingfors tar du dig enkelt fram även utan bil. Kollektivtrafik i form av bussar, närtåg, spårvagnar och metro står till din tjänst. I Reseplaneraren hittar du lämpliga rutter.
Helsingfors är också en cykelstad. Du kan enkelt ta dig fram med egen cykel eller stadscykel. I Helsingfors finns det 1 200 km cykelvägar, 730 km av dem är asfalterade. 

15. Flexibilitet i arbetslivet

Jobbet kan anpassas enligt ditt liv och din situation

Tyttö taiteilee kahden puun väliin viritetyn nuoran päällä. Kuva Jussi Hellsten/Helsinki Marketing
Bild: En flicka balanserar på en lina vid vattnet. Jussi Hellsten / Helsinki Marketing

Vi använder gärna flexibla arbetstidslösningar. I skiftesarbete kan man inte helt undvika obekväma arbetstider, men vi beaktar dina önskemål i arbetstidsplaneringen så att pusslet med arbete och fritid fungerar så bra som möjligt. Vissa arbetsplatser använder autonom eller gemensam arbetstidsplanering.

Många anställda har flexibel arbetstid, och för vissa uppgifter lämpar sig även distansarbete.

Kuvassa näkyy riippukeinussa makaavan miehen jalat. Tautalla kesäinen merenranta. Kuva Jussi Hellsten/Helsinki Marketing
Bild: En man i en hängmatta vid stranden. Jussi Hellsten / Helsinki Marketing

Semestrarna stödjer återhämtningen. Med tanke på jämlikheten avtalar vi tillsammans om tidpunkterna för semestrarna. Du kan också spara semesterdagar, ta alterneringsledigt eller arbeta deltid enligt överenskommelse med din chef. Vi stödjer din personliga utveckling genom att bevilja studieledighet.

16. Välbefinnande i arbetet

Välbefinnande i arbetet är något som berör oss alla

Fysioterapeutti ohjaa kuminauhajumppaa Helsingin sotessa. Kuva Johanna Kannasmaa/Helsingin kaupungin aineistopankki
Bild: Ledd gymnastik. Johanna Kannasmaa / Helsingfors stad mediebank

Vi genomför Kommun10-undersökningen vartannat år och en arbetshälsoenkät övriga år. I dessa undersökningar får du ge respons på ditt välbefinnande i arbetet, arbetssäkerheten och hur du orkar med ditt arbete. Resultaten används för att utveckla välbefinnandet i arbetet, så att arbetet fungerar smidigt och arbetsgemenskaperna kan må ännu bättre. Resultaten görs tillgängliga för alla, dock så att enskilda respondenter inte kan identifieras.
Andra aktiviteter som kan främja välbefinnandet i arbetet är så kallade tyhy-dagar, som kan omfatta rekreation, motion och utveckling. Du kan vara med och planera innehåll för tyhy-dagar tillsammans med dina kolleger och din chef.

Du har också möjlighet att delta i kurser som uppmuntrar till en hälsosammare livsstil. Du har också tillgång till nätverktyget Oman työn kunkuksi, som hjälper dig att se på ditt välbefinnande och hanteringen av arbetet ur ett självledningsperspektiv.
Välbefinnande i arbetet skapas genom samarbete mellan cheferna och de anställda. I bästa fall förbättrar det engagemanget, arbetsförhållandena och arbetets resultat.

17. Förnyade tjänster

Enkla och bekymmersfria social- och hälsovårdstjänster för helsingforsarna

Vi förnyar modigt våra tjänster, gör vår verksamhet smidigare och testar nya verksamhetssätt.

Vi vill bli bättre på att identifiera klienternas behov och rikta våra tjänster. Vi uppmuntrar stadsborna till att ta ansvar för sin egen och sina närståendes hälsa och välbefinnande, och vi erbjuder dem hjälp med detta vid behov.

I vår nya modell betjänar via våra klienter genom tre olika typer av centraler.

1. Till familjecentrens tjänster hör rådgivningstjänster, hemservice, talterapi, familjerådgivning, fysioterapi och barnskydd.

2. Centralerna för hälsa och välbefinnande erbjuder hälsostationstjänster, tandvård, psykiatriska tjänster och missbrukartjänster, tjänster inom socialt arbete och social handledning för unga och vuxna, rehabilitering och tjänster för funktionshindrade samt laboratorietjänster.

3. Seniorcentren tillhandahåller tjänster för äldre och personer med många sjukdomar. Centralerna tjänar som mötesplatser med låg tröskel där klienterna får hjälp för olika behov och problem i takt med att deras funktionsförmåga blir sämre.

18. Företagshälsovård

Företagshälsovård även digitalt

Som anställd hos oss har du tillgång till Företagshälsan Helsingfors tjänster. Till företagshälsovårdsteamet hör en företagsläkare, en företagshälsovårdare, en företagspsykolog och en företagsfysioterapeut.

Du kan boka tid för brådskande ärenden som kräver åtgärder samma dag eller för icke-brådskande ärenden. Du kan också enkelt kontakta företagshälsovårdsteamet via den digitala tjänsten eTerveys som är en datasäker kanal mellan anställda och företagshälsovården.

Din första kontakt till företagshälsovården kan vara en avgiftsfri hälsoundersökning vid nyanställning. Om en sådan behövs får du en remiss av din chef.

Ylhäältä otettu kuva, jossa nainen käyttää puhelinta

19. Tillgång till skärgården

Upplevelser i skärgården

Många av öarna utanför Helsingfors är öppna för alla.

Stora Iglo är en rekreations- och semesterö reserverad för stadens anställda. Ön är fri från elektricitet och är belägen i Kallviksfjärden.

Du kan göra en dagstur till ön eller boka inkvartering för en helg eller en semestervecka. Du kan ta dig till Stora Iglo med egen båt eller turbåt.

Kuva Lonnan saaresta helsingin edustalla. Kuva Tommi Kortesniemi/Helsinki Marketing
Bild: Lonnan en liten ö utanför Helsingfors. Tommi Kortesniemi / Helsinki Marketing

20. Nya sätt att arbeta

Nya sätt att arbeta – en experimentell stad

Hos oss pågår ständigt små och stora försök. Det är viktigt att alla anställda får vara med och utveckla och utvecklas. Vi vill hänga med vår tid och hitta nya lösningar.19.01.2021 09:44