Hoppa till huvudinnehåll

Utställning med Jörn Donners unika fotografier på Villa Hagasund

Jörn Donner, känd som filmregissör, författare och politiker, gjorde under årtiondena otaliga resor som reporter. Först efter Donners död hittades ett betydande fotografiarkiv, vars pärlor visas på en utställning på Villa Hagasund 31.3–3.9.2023. Fotografierna i den retrospektiva utställningen är från 1951–68.
Jörn Donner på fredskonferens för unga. Sri Lanka, Colombo 1957.
Jörn Donner på fredskonferens för unga. Sri Lanka, Colombo 1957. Bild: Okänd fotograf/Donner Productions

Jörn Donner (1933–2020), som reste hela sitt liv, lämnade efter sig ett omfattande arkiv med fotografier, vars höga kvalitet blev känd bara några månader efter hans död. I och med bilderna avslöjades en helt ny sida av den mångbegåvade Donner. Denna sida får vi se glimtar av på fotografiutställningen Jörn Donner – På resa 1951–68 som öppnar på Villa Hagasund den 31 mars.

De konstnärligt högklassiga fotografierna skildrar människor, möten, gatuvyer och resor från Saharaöknen till filmfestivalen i Cannes. Det finns fotografier från hela världen – Europa, Afrika, Asien, Fjärran Östern, USA och Latinamerika. Fotografierna visar flyktiga ögonblick, vanlig vardag, politiker och filmstjärnornas glamour som Donner har förevigat. Landskap och kulturer från det förflutna vaknar till liv på ett oväntat sätt och på utställningen visas även några av Donners brev och souvenirer från resorna.

Utställningens arbetsgrupp består av Tuula Kousa, Anders Carpelan och Hannamari Shakya, som bland annat har arbetat i Donnerska residenset på Norra Kajen 12. Utställningens kurator Hannamari Shakya gick igenom hela fotoarkivet. Arbetsgruppen bestämde sig för att utgående från Jörn Donners ursprungliga idé fokusera på fotografier som tagits på utlandsresor. Trion har också skrivit boken Jörn Donner – Matkalla, På resa, Travelling 1951–1968 som Donner Productions ger ut tillsammans med Otava ungefär samtidigt med invigningen av utställningen. För Helsingfors stadsmuseums del är forskaren Jaana Munck utställningsproducent, och för utställningsdesignen svarar Osmo Leppälä.

Det är utmanande att kuratera postumt och ställa frågor på vilka det inte finns några svar. Utställningen avslöjar dock att Jörn Donner, som inte kröker rygg för någon och som har en motsägelsefull offentlig profil, först och främst är en person med en omättlig, nyfiken och mänsklig blick.

kurator Hannamari Shakya

Jörn Donner – På resa 1951–68
31.3–3.9.2023 
Villa Hagasund
Mannerheimvägen 13 B
00100 Helsingfors
Öppettider: tis. kl. 11–19, ons.–sön. kl. 11–17, mån. stängt
Inträdesavgift 14/10 euro, fritt inträde med Museikortet och för personer under 18 år 
villahagasund.fi