Hoppa till huvudinnehåll

Nyårsfyrverkerier ställs in - Helsingfors firar in det nya året med ett storevenemang på Medborgartorget

Efter två år utan nyårsfest samlas vi igen till ett stort evenemang på Medborgartorget. Isac Elliot och Cledos, som hör till Finlands hetaste artister, underhåller nyårsfirarna tillsammans med sina gäster. Det blir program för alla åldrar. På grund av blåsigt väder måste nyårsfyrverkerierna ställas in för att garantera allmänhetens säkerhet.
Kansalaistori Helsinki
Bild: Atte Mäläskä

Nyårsaftonen inleds kl. 17.30 med Skidits frostdisco för hela familjen. Bland annat MC New Ro, Dj Orkidea, StepUp Schools unga dansare och kören Galante garanterar en festlig stämning. 

Från och med kl. 22.30 värmer dj-duon Paha Vaanii upp publiken inför den sena kvällens nyårskonsert. Emma-belönade F och stjärnskottet Hassan Maikal inleder konserten och följs av borgmästare Juhana Vartiainens nyårshälsning. I år är nyårskonsertens huvudartister Isac Elliot och Cledos, som gör ett sällsynt gemensamt uppträdande. Isac Elliot är namnet bakom årets mest spelade låtar, och han har fått ta emot flera finländska och internationella priser.Den nya rap-vågens hetaste namn Cledos har nått platina flera gånger om med streamningarna av hans egna låtar och låtar där han gästspelar. De prominenta gästerna lyfter upp nyårsshowen till helt nya höjder. På scenen står bl.a. BEHM, william och DAVI. 

Emma Karasjoki och Gogi Mavromichalis är programledare för konserten, som direktsänds på Yle TV1 och Yle Arenan kl. 22.50–00.30.  Festen  fortsätter  på Medborgartorget med dj-duon Paha Vaanii och finländsk musik fram till kl. 00.30.

Nyårsfyrverkerier ställs in

Nyåret i Helsingfors firas idag lördag den 31 december på Medborgartorget från och med kl. 17 med barnens nyårsfest och senare med huvudkonserten som börjar kl. 22.30. Båda evenemangen kommer att äga rum som planerat, men det mindre fyrverkeriet som skulle avsluta barnens evenemang kl. 18.00 samt det stora fyrverkeriet som planerades för slutet av huvudkonserten kl. 00.00 måste ställas in.  De nuvarande vindförhållandena garanterar inte ett säkert genomförande av fyrverkerierna. Att garantera allmänhetens säkerhet är det viktigaste för arrangören av evenemanget. 

- Fyrverkier är alltid beroende av vindförhållandena. De måste också komma ner någonstans, varför situationen mitt i staden alltid är knepig. Nu gick det så här i år, men säkerheten kommer först, säger Stuba Nikula, vd för Helsingfors evenemangsstiftelse som ansvarar för genomförandet av evenemanget, ber om ursäkt för situationen.

Helsingfors nyårsprogram:

Kl. 17.30–18.00 
Barnens nyår: Frostdisco

Kl. 22.30–00.30 
Förfest med Paha Vaanii/ F & Hassan Maikal / Borgmästarens nyårshälsning / Isac Elliot & Cledos + BEHM, william, DAVI / Efterfest med Paha Vaanii

Yles kanaler 
Kl. 22.50–00.30: Direktsändning Yle TV1 & Yle Arenan

Helsingfors nyårsfirande arrangeras av Helsingfors stad. Den anrika nyårsfesten har ordnats sedan 1930-talet. Evenemanget produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse.

Nyheten publicerades 13.12 och uppdaterades 31.12.